Van de kont en de koe

Er werd hier pas geleden al aan gerefereerd. Maar het mag best nog een keer en misschien met nog wat meer nadruk. De coronacrisis heeft een dusdanige impact gehad, in elk geval op mij, dat veel in een ander perspectief is komen te staan, en verhoudingen, economische, maatschappelijke, zichtbaar zijn veranderd. Wat is er niet uitvergroot en daardoor veel inzichtelijker geworden? Met als gevolg dat mijn kijk op zaken die in feite voor mij zo goed als vast stonden, zo maar kon verschuiven en daardoor tot een wijziging in mijn denk -, leef – en gedragspatroon heeft geleid. Het meest sprekende voorbeeld is wel dat ik door enkele indringende beelden klaar wakker werd en doordrongen raakte van het leed dat wij mensen dieren aandoen, uitsluitend en alleen voor ons eigen genoegen en welzijn. We willen lekker eten en dat moeten dieren bezuren. We willen ons graag laten zien en daar worden dieren voor geslachtofferd. Ziende ben ik blind geweest, oftewel totaal niet ervan bewust wat er met de intensieve vee- en pluimveeteelt aan leed onder runderen, varkens en kippen en eenden en kalkoenen wordt aangericht. Aan beelden van hun teelt zou je al voldoende moeten hebben, als er ook nog eens zoiets is als de vleesverwerkende industrie, waar het machinaal doden van dieren schering en inslag is, dagelijkse kost, dat je beter helemaal niet in beeld moet krijgen om er niet een gigantisch schuldgevoel aan over te houden.

Niet dat het bij mij zo ver is gekomen, maar echt lekker voel ik mij niet meer nadat ik de toestanden in de Nederlandse slachterijen heb gezien. Als alleen onder die voorwaarden door ons nog geconsumeerd kan worden, dan houd ik het maar wat graag voor gezien en weiger ik nog ook maar een ons vlees te eten. Waarvan trouwens, maar dat is zoiets als een koe in de kont kijken, de vraag gesteld mag worden of het nou zo veel toegevoegde waarde bij een maaltijd heeft om deze duidelijk beter te doen smaken. Dus niet, bleek mij, en nog niet eens na ampele overweging. Waarmee voor mij dit pleit is beslecht en vlees half en half in de ban is gedaan. Zonder dat nu alle dierlijk voedsel van mijn menulijst verdwijnt. Omdat vis niet te versmaden blijft en het nuttigen ervan toch op aanmerkelijk minder morele bezwaren bij mij stuit. Zo principieel ben ik dus ook weer niet als het om mijn eigen eetpatroon gaat. Noch houdt dit dus een bekering in tot de Partij voor de Dieren, hoewel ik mij nu toch meer schatplichtig voel aan die club, sinds ik ook bij mij de afkeer van en het volledig onbegrip voor nog zo’n misstand heb geconstateerd. Of moet het fokken van nertsen nog van deze tijd en deze wereld worden beschouwd? Dat op zich, of misschien wel alleen het weten, het besef ervan wil je toch niet op je geweten hebben? Hoewel ik daar ook weer geen Partij voor de Dieren voor nodig heb.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Van de kont en de koe

  1. sjogkel zegt:

    Prima te doen met o.a. de Vegetarische Slager.

  2. Dhyan zegt:

    Het is op vele fronten al zo dat een dier is gedegradeerd tot een kennelijk voor de mens winstgevend product, als zielloze materie. Een koe die al z’n hele leven is misbruikt om melk te leveren krijgt geen mooie oudedag voor de verleende diensten maar verdwijnt zodra de laatste druppel is uitgeknepen naar het abattoir. De zee wordt leeggeroofd door vis trailers met de omvang van een megafabriek, majestueuze dieren als walvissen, tonijnen, krabben en kreeften respectloos op een grote hoop gegooid met kettingzagen badend in het bloed versneden en ingevroren. Het is één grote walgelijke vertoning.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s