Een burgemeester met tieten.

De afgelopen dagen is Nederland weer getuige geweest van een waar volksgericht, met de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, als middelpunt. Wie een bloedhekel aan haar had, zag zijn kans schoon om tegelijkertijd ook nog eens haar partij Groen Links, dat verdomde Amsterdam en ieder die zich progressief noemde of waande, eens grondig aan te pakken. Zoveel vliegen in een klap. Een ongedachte gelegenheid waardoor het koor van de wolven alleen maar groter en groter werd en haar gelijk uiteraard onomstredener. Barbertje, Femke dus, moest hangen. En daar begon het wat mij betreft te snel te gaan, hoewel er hier en daar een punt was gemaakt. Maar onvoldoende voor zoveel gramschap, woede en zo weinig nuance. Met als gevolg dat ik op zoek ging naar de andere kant van het verhaal en terecht kwam bij een column van Sylvia Witteman, die ik hier voor een deel overneem. Gewoon, omdat zij per saldo het dichtst bij des Pudels Kern komt en mijn mening en gevoel daarmee het meeste dekt.

“Sjonge jonge wat een ophef. Wekenlang stonden massa’s mensen in de rij bij IKEA. Bouwmarkten werden bestormd. Je kon over de hoofden lopen in parken en ze lagen rug aan rug op het strand. Hooguit scholden we elkaar uit voor domme koe op Twitter. En dat was het dan. Tot Tweede pinksterdag. Twitter ontplofte. Facebook trok wit weg. De Heilige Geest daalde neer en nieuwskoppen schreeuwden moord en brand. Een demonstratie van Black Lives Matter bleek beter te worden bezocht dan de Hornbach. De burgemeester was daar niet op voorbereid. Vanaf overvolle stranden, veel te drukke parken en zojuist geopende terrassen wezen wapperende wijsvingers in de richting van de burgemeester. Zij had dit moeten zien aankomen. Een verbale steniging kwam op gang. Een hoer was ze. Een arrogante trut. Geen gevoel zou ze hebben voor de corona patiënten en het kwam allemaal omdat ze links was.

Tussentijds moet haar telefoon non-stop zijn over gegaan. Iedereen wilde daadkracht. Maar Femke weigerde de escalatieladder te beklimmen. Ze informeerde haar minister, liet in overleg haar politiepaarden op stal, en ging zelf even een kijkje nemen om beter een inschatting te kunnen maken. Kijk, dan heb je dus gewoon tieten. Dan ben je onaanraakbaar. Dan ben je leider van een grote stad. Vrouwelijk. Dat wel. Want je hebt wapens. Je hebt mankracht. Maar je besluit om niet te schieten en je afgetrainde ordehandhavers thuis te houden. Omdat de demonstratie juist tegen die laatsten was gericht. Ze speelde het spel en won. Vijfduizend man kwam onaangekondigd op een emotioneel beladen demonstratie af en er was geen één incident. Ik herhaal: geen één incident! Burgemeester van der Laan had dit niet veel beter gedaan, laat staan als dit een burgemeester in Amerika was overkomen.”

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Een burgemeester met tieten.

 1. Hanneke zegt:

  Niet één incident? Het was één gróót incident. Die mensen die bij aankomst dat volle plein voor zich zagen, hadden rechtsomkeert moeten maken. En dat geldt ook voor de sukkels op dat te volle strand of in dat te volle park.

  (En toen dat incident er eenmaal was, was het te laat om nog in te grijpen zonder meer incidenten te veroorzaken. Daarmee had mevrouw Halsema gelijk.)

 2. Mack zegt:

  Geef haar een vierde kans!

 3. Mack zegt:

  En zonder Halsema nu finaal af te willen branden, ik vind de vergelijking met Ikea of strand niet fair. Dat was niet georganiseerd, daar werd de afstand gehouden, en als het niet zo was (op het strand) deelde de politie waarschuwingen uit. En bij Ikea golden ook regels. Dat zegt de schrijfster alleen om Nederland racistisch te laten lijken. (we meten met twee maten) Het punt is hier in mijn ogen, dat de demonstranten afstand hadden moeten houden, dan hadden ze een uitstekend punt gemaakt. Nu is alle aandacht van de aanleiding en het waarom van de demonstratie naar de achtergrond geduwd. En dat hebben ze zelf gedaan, daar kon Halsema niets aan veranderen, of ze nu ingreep of niet. Maar dat ze slecht voorbereid was, dat staat vast.

  • robschimmert zegt:

   Dit heeft geen betrekking op jouw opmerkingen, maar is meer een verwoording van een gevoel, noem het een donkerbruin vermoeden dat bij mij van meet af aan is gaan heersen. Ik kan me namelijk niet aan de indruk onttrekken dat hier weer eens messen geslepen zijn en oude rekeningen vereffend werden. Want het lawaai kwam alweer uit de bekende hoek met nog meer ketelmuziek, want met zijn allen opnieuw achter de fanfare van de Telegraaf, Elsevier, etc. aan. Waar inderdaad sprake was van een punt en er nog zovele roeptoeters in datzelfde spoor meegenomen werden. Met een soort van volksgericht tot gevolg, waarbij het grote punt van racisme volledig verdoezeld werd, omdat het van veel groter belang was dat Halsema nu eindelijk eens moest hangen. Vandaar dat ik daardoor de andere kant op ben gaan hangen, hoewel ik ook wel wat aan te merken had op de hele gang van zaken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s