Amerikaanse waanzin

Zou het dan toch de ziekte van deze tijd zijn geworden, waaraan per land telkens een andere naam wordt gegeven. Loekasjenko, Orban, Erdogan, Modi, Bolsonaro, Duterte, Xi Jinping? Met als culminatie van alle ellende en lijden de naam die er in de Verenigde Staten aan wordt gegeven: Trump. Zij het dat het daar verder gaat dan slechts een ziekte. Omdat crisis, rampspoed, waanzin, pathologie zich verenigd hebben in dat ene lichaam dat een mens toebehoort, maar dat die laatste kwalificatie nauwelijks nog verdient. Het is veel erger dan dat. Want het is de belichaming van een humeur, de vlees geworden gemoedstoestand van een deel van de natie, de verpersoonlijking van ongebreidelde woede en overspannen frustratie, een ledenpop die ongeremd om zich heen slaat als de onderbuik er om vraagt. Geen staat is er op te maken, noch is er een patroon te ontdekken in de uitvallen en oprispingen die getekend door Trump te pas en te onpas de wereld in worden gestuurd. En ondanks dat het nu al ruim drie jaar zo gaat, willen die erupties maar niet wennen, zelfs als begrip en gezond verstand terzijde zijn gezet. Van afstand dan wel dichtbij, het overkomt je telkens weer zonder dat je ertegen te weer kunt stellen, laat staan er afstand van kunt nemen, als een staatshoofd nota bene zo spreekt, namens het machtigste land ter wereld. Aan onsjes minder wordt er allang niet meer door hem gedaan.

Integendeel, steeds meer schepjes gaan er bovenop om de woede van het volk alleen maar nog meer te voeden en inhoud te geven. Waardoor het een vuur wordt, een furie die zichzelf in stand houdt en verder versterkt in alle blinde onredelijkheid met de focus op de wereld rondom, waarnaar het des te beter en gemakkelijker wijzen is. Wij tegen zij, als grondtoon van dat alsmaar vlammend sentiment. Waar geen kruid tegen gewassen is noch enig argument. Hoogstens het vuur en het zwaard in de vorm van het pamflet. Wat zoveel is als de gelijke munt waarmee die Amerikaanse waanzin die de naam Trump heeft, bestreden moet worden, los van de hoop, die waarschijnlijk ijdel is, dat deze woeste storm wel over zal waaien. Vandaar dit schotschriftje van mijn hand dat er hoogstens toe dient om alle moedeloosheid en vrees na die bijna vier jaar van mij af te schrijven. Omdat ik voel en ook weet dat tegen zulke dwaasheid niets, helemaal niets is opgewassen, dus zeker geen betoog of verhaal. Waardoor het hopen blijft dat we snel, al was het om dat gevoel van veiligheid en zekerheid, van deze idioot verlost zullen zijn. Om dan in een vorm van normaliteit, en ook enige rust, terug te keren. Laat genoeg Amerikanen in november op hun schreden terugkeren en alsjeblieft weer bij zinnen raken na die jaren van waanzin en woede die zij zichzelf, maar net zo goed ons, met zo’n staatshoofd bezorgd hebben.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Amerikaanse waanzin

 1. Mack zegt:

  80% van de Amerikanen is arm. Die hebben helemaal geen geld om op de Democraten te stemmen die ze meer belasting willen laten betalen.

 2. L zegt:

  Het is de wanhoop die ik ook voel, die je beschrijft. Het is de stompzinnige verdeel-en-heers strategie die in de Verenigde Staten van begin af aan volgens ethnische lijnen zeer succesvol is geweest. Daarom heeft het socialisme daar nooit voet aan de grond gekregen, want dat vereist solidariteit op grote schaal.

  Wat Mack zegt klopt deels, en geldt ook hier met de VVD op 44 zetels in de peilingen. Maar ik ken ook beslist niet-domme – en soms ook nog aardige – Amerikanen die toch wel degelijk voor Trump zijn ook al vinden ze hem een klootzak. Zijn ‘beleid’ zou dan goed zijn. Ik kan er niet bij.

  • robschimmert zegt:

   Ik ben de weg volledig kwijt en heb me nog nooit zover van de Amerikanen af voelen staan. Ik kan die wereld en het daar heersende sentiment echt van geen kant meer volgen, te meer niet omdat daarin voor iets als Trump plaats is.

 3. math zegt:

  Het politiek systeem moet ook daar hoognodig op de schop. Nu kun je tussen een geile narcist of een zielige oude kneus de minst kwade kiezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s