Moderne slavernij

Het kapitalisme in zijn hedendaagse vorm is door en door geperverteerd. De uitbundige welvaart die het heeft voortgebracht is niks anders dan gejat, want verkregen over de ruggen van de meest behoeftigen. Want wie heeft er echt krom moeten liggen voor zijn eigen luxe? Wie heeft ervoor moeten lijden en afzien? Niemand echt. Want is het niet zo dat we zo langzamerhand te fijn gebouwd zijn geworden of ons als zodanig beschouwden om ons nog vuile handen te permitteren. Daar maakten we toch collectief een stapje voor opzij omdat de gastarbeider of de arbeidsmigrant zich daar wel goed genoeg voor achtte, want zo een kans zag om een beetje welvaart naar zijn thuis te exporteren. Waarmee deze moderne en ook subtiele vorm van slavernij de hoeksteen werd van het hedendaags kapitalisme en onze uitbundige welvaart. Zoveel, dus hoe de maatschappelijke en economische verhoudingen echt liggen, is eens te meer duidelijk geworden ten tijde van en door de coronacrisis. De misstanden en uitwassen kwamen dagelijks in het nieuws en marcheerden in rijen van drie constant voorbij. Zonder dat er ergens ook maar iets van schaamte te horen was of een spoor van zelfkritiek. Natuurlijk was het allemaal erg, de huisvesting van de arbeidsmigranten, de arbeidsomstandigheden in de vleesverwerkende industrie en de glastuinbouw.

En uiteraard was het collectief van uitzendbureaus, arbeidsbemiddelaars en koppelbazen de lachende derde die het meeste geld opstreek zonder zich om het lot van de arbeidsmigranten te bekommeren. Mafioos werd het allemaal genoemd, waarna er vlot en zonder blikken of blozen de andere kant op werd opgekeken omdat er behoudens een enkeling zich niemand echt druk maakte om het leven en het lot van de Pool, de Roemeen, de Bulgaar of welke asielzoeker ook. Wat moesten we immers met dat volk dat in de verdomhoek was beland, enerzijds dankzij voortdurende stemmingmakerij en aan de andere kant omdat het als minderheid nu eenmaal sneller en verkeerd opvalt als er een van hen eens buiten de pot piest. Wie wilde aan zulk zogenaamd twijfelachtig gezelschap de handen vuil maken of branden? Was en is dat niet een beetje de sfeer en de stemming geworden, die in feite behoort om te slaan. Omdat we toch niet moeten willen dat wij in de boter gaar gebraden worden en bijna omkomen in een luxe die niet in de laatste plaats te danken is aan de offers van de arbeidsmigranten die het vuile werk voor ons al zo lang willen doen en daar kennelijk alleen goed genoeg voor geacht worden. Wordt het niet tijd voor een forse dosis schaamte voor het profijt dat wij al een mensenleven lang hebben van deze moderne vorm van slavernij, die gerust een van de schandes van deze tijd genoemd mag worden?

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s