Sneu vlagvertoon

Het vlagvertoon waarmee normaliter de afloop van de eindexamens gepaard gaat, is er dit jaar nagenoeg bij ingeschoten. Hier en daar was nog wel een driekleur te zien, maar die hing er dan min of meer half verontschuldigend en haast armetierig bij. Alsof die uiting van vreugde eigenlijk niet op zijn plaats was, nu eindexamenkandidaten hun diploma voor deze keer zo’n beetje in de schoot geworpen gekregen hadden. Onwezenlijk oogde het haast, ook omdat andere attributen zoals tassen, boeken, enz. ontbraken. Het was niet zoals het had moeten zijn. Waardoor deze hele categorie van geslaagden toch een soort van verweesde status kreeg en zich in feite voor de rest van hun leven voorzien wist van het stempel van uitzondering. Wat met het vorderen der jaren vermoedelijk wel eens meer kan gaan drukken, omdat die magie die bij het doen van het eindexamen hoort, gewoon heeft ontbroken. Die rite de passage die je een keer in je leven ondergaat, was er gewoon niet geweest. Die laatste schooldag, dat bizarre ceremonieel, ging immers in een ommezien in rook op. De spannende tijd, het peentjes zweten en je kapot studeren voorafgaand aan het centraal schriftelijk, is er nooit geweest.

En dan het hele ritueel rond dat schriftelijk examen, met de surveillances, de klachtenregens, het commentaar in de kranten, waar je subject en object tegelijk in was, het is er nooit van gekomen. Net zoals ook dat luchtledig en dat niemandsland daarna, van weken en weken wachten en speculeren, weken die een eeuwigheid leken te duren tot de dag waarop wel of geen telefoon zou moeten komen. Die dag des oordeels waarop seconden minuten duurden en minuten uren en een enkele bel tot die magische ontlading kon leiden waarom het hele circus dat eindexamen heet ten slotte begonnen was. Magie, beleving, sfeer, spanning, het bleef allemaal uit en maakte elke geslaagde eindexamenkandidaat dit jaar tot een wees van het eigen succes. Waardoor feest en vlagvertoon, hoewel natuurlijk op zijn plaats, tegelijk oneigenlijk en anders dan anders was, zeg maar van een andere categorie dan te doen gebruikelijk. Alsof de triomf niet echt verdiend was, zo oogde dat schaarse vlagvertoon. En misschien is het wel symbolisch en voor al die geslaagden des te spijtiger dat er nauwelijks een driekleur te bekennen was die echt wist te wapperen. Sneuer kon het bijna niet verzonnen worden.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving. Bookmark de permalink .

Een reactie op Sneu vlagvertoon

  1. dhyan1234 zegt:

    Voor mij hoefde dat vlagvertoon niet, nu zie je bescheiden raamstickers met ‘geslaagd’ erop. Nieuwe tijden vragen nieuwe maatregelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s