Shoppen in Shanghai

Het coronavirus heeft niet alleen de wereld rondom veranderd en op zijn kop gezet, maar er zijn ook nog eens totaal andere werelden open gegaan, heb ik aan den lijve ondervonden. Want omdat ik vanwege mijn leeftijd wat beter op mijn tellen moest gaan passen en het ‘social distancing’ daarom echt letterlijk ging nemen, was het toch met het oude, vertrouwde en lieve leventje van voorheen gedaan. Een gang naar de supermarkt of even een boodschapje doen waren van de baan en het on line shoppen deed zijn intrede in mijn werkelijkheid, die een andere gedaante kreeg en zich deed kennen door andere regels en wetten. Met soms alle verbazing van dien. Nog niet eens vanwege die weekboodschappen die door Appie nu keurig worden thuis bezorgd. Maar meer om al het andere dat los en vast zit en dat dus ook bij een van die honderden webshops gekocht kan worden zonder dat je er echt naar op zoek hoeft te gaan omdat ze zich ongevraagd presenteren en aandienen. Waarbij je tot op het hilarische verrast kan worden als je dus niet naar de dichtstbijzijnde winkel voor garen en band of naar een plaatselijke markt wil gaan, wanneer je bijvoorbeeld op zoek bent naar elastiek dat nu eenmaal nodig is om adequate mondkapjes te kunnen vervaardigen. Want in die tijden zijn we terecht gekomen.

Dus raak je onherroepelijk verzeild op een site van een of andere webshop die precies dat soort elastiek in de aanbieding heeft dat jij nou net zocht. En ook nog eens voor een schappelijke prijs, zijnde 1,43 euro per 5 meter, waaraan nog 1 euro verzendkosten worden toegevoegd. Zodat je voor in totaal 2,43 euro de man bent en de deal en betaling in een ommezien is verricht. Noem dat maar niet het voorrecht van de moderniteit, waarin alles op maat wordt verzorgd. In no time heb je de bevestiging plus de verzekering dat men per omgaande voor je aan de slag gaat op de dag dat die bestelling bezegeld wordt. Ik schreef 5 mei en rekende op een aflevering per post.nl zo’n twee, drie dagen later. En wat waar is, is waar: ik werd bij de les gehouden. Want op de achtste mei, kreeg ik een mail dat mijn pakketje naar mij onderweg was. Ik verkneukelde mij al tot het moment dat ik diezelfde mail opende en daar de volgende voortgangsrapportage zag die ik hier letterlijk weergeef:

7 mei Picked up, Shanghai
7 mei Arrived at the first mile sorting center, Shanghai
8 mei Departed from the first mile sorting center, Shanghai
8 mei Arrived at Carrier
8 mei Departed from Carrier
Komt aan op 23 mei 2020

Noem dat maar niet waar voor je geld, die je wel voor die 2,43 euro krijgt. Met als bonus ook nog eens de status van global buyer, welke je in een vloek en een zucht en met een enkele druk op de knop zo maar bent geworden. Kom daar maar eens om bij de eerste de beste winkel voor fournituren om de hoek, waar het dan toch maar mooi behelpen is…….

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Curiosa en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Shoppen in Shanghai

 1. Mack zegt:

  De andere kant van het verhaal is dat ze twee maanden geleden in China op slot zaten en alles vertraging op liep. En dat ze zo’n zeeschip laten varen voor een paar meter elastiek. En dat ze alle productie verplaatsen naar lagelonenlanden.

 2. Dhyan zegt:

  Geweldig ja dat die kinderen van 10 en 12 jaar met hun ouders mee naar de fabriek kunnen om in hun schamele levensonderhoud te voorzien. Geweldig ook dat het mondiaal als ontwikkelingsgebied wordt gezien en de vervoerskosten beneden ieder gangbaar peil liggen.

 3. Dhyan zegt:

  2e poging..
  Geweldig ja dat die kinderen van 10 en 12 jaar met hun ouders mee naar de fabriek kunnen om in hun schamele levensonderhoud te voorzien. Geweldig ook dat het mondiaal als ontwikkelingsgebied wordt gezien en de vervoerskosten beneden ieder gangbaar peil liggen.

  Aangevuld met:
  En nu maar hopen dat die containers niet van boord donderen en de stranden van onze eilanden niet zwaar bevuild geraken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s