Verlost of bevrijd?

Alsof de vrijheid heroverd was. Daar deed de reactie van groepen Nederlanders aan denken, toen Rutte deze week een versoepeling van de intelligente lockdown aankondigde. Het was een verlichting van een regiem van maatregelen dat al milder was dan in andere West-Europese landen van kracht was geweest. Niettemin was – hoe paradoxaal – het onthaal van die versoepeling heel wat luidruchtiger dan elders in Europa, haast omgekeerd evenredig met de last die de hele lockdown of wat daar in Nederland voor doorging, uiteindelijk teweeg bracht. Zonder overigens de pijn die vooral kleinere ondernemers en zzp’ers ondervonden, te bagatelliseren of te onderschatten. Maar laat nou in die kringen door alle sores nog het minste zijn gejubeld over de aanstaande heropening van de terrassen, waar anderen deden geloven en ook uitspraken lieten horen alsof de oorlog gewonnen was. Wat op zijn zachtst gezegd nogal ongepast was, om in woord en gedrag een dergelijke vergelijking te trekken. Nota bene in een week en bijna op dezelfde dag als waarop het feit werd herdacht dat Nederland 75 jaar geleden werd bevrijd.

De enkele vermelding van het feit dat de periode van de lockdown, die zes, zeven weken, toch wel behoorlijk zwaar was geweest, vooral omdat er mensen geen enkel perspectief werd geboden, getuigde van ieder gemis aan gevoel voor verhoudingen. Want wat haal je je in je hoofd om over dergelijk ongemak te klagen, te steunen en te kreunen alsof er oneindig geleden was en het zo heftig en onverdraaglijk was dat er geen bioscoop meer gepikt kon worden en er geen zicht meer was op dat festival waar je zo lekker uit je dak kon gaan. Als dat dan al lijden was en niet te harden, dan wordt het helemaal spannend om uit diezelfde mond eens te horen wat vijf jaar oorlog of een lange onderduik, laat staan een hongerwinter dan wel niet vermag. Of is het dan toch werkelijk zo dat je vetgemest en volgevreten in de meest omvangrijke welvaart alle gevoel voor verhoudingen verliest en alles vanzelfsprekend is geworden, waardoor iedere verstoring of hindernis een ongemak wordt dat zich gemakkelijk vertaalt in lijden dat dan meteen ook maar in hoofdletters geschreven en uitgesproken wordt?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Verlost of bevrijd?

  1. sjogkel zegt:

    Ik hoorde op tv, ik meen maar weet niet zeker iemand die het concentratiekamp had overleefd, verkondigen dat ze de coronacrisis zwaarder vond vanwege de onzichtbare dreiging en dat mensen elkaar niet kunnen opzoeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s