Na een tour d’asperge

Ondanks alle maatregelen en adviezen die van invloed zijn op mijn bewegingsvrijheid, blijft het glas bij mij half vol. Want ook in deze nieuwe ronde zijn er in weerwil van de opgelegde beperkingen toch weer nieuwe prijzen te behalen. Het is een kwestie van het vizier verleggen in de richting van andere horizonten. Letterlijk en figuurlijk. Wat in mijn geval concreet het volgende betekent. Richtte ik mijn kompas in een vorig, pre – coronair, leven vanuit mijn Zuid-Limburgse context vooral op het Zuiden, op het eigen Heuvelland of de Belgische Ardennen of de Duitse Eiffel, omdat daar het echte gevoel van erop uit te zijn te halen was, door de huidige lockdowns plus alle grensversperringen is daar een grondige verandering in opgetreden. Juist door de beperkte bewegingsvrijheden en de grotere monotonie in het dagelijkse leven, is de behoefte om de dreiging van een optredende sleur te doorbreken groter geworden. Een dag in de week erop uit trekken wil dan volstaan. Alleen op de oude voet dat vertier zoeken was niet meer aan de orde. Want ik zat immers opgesloten in Zuid-Limburg. Zodat er niets anders op zat dan het roer om te gooien, dat wil zeggen rechtsomkeert te maken, richting Noorden, richting Midden – Limburg, al was het om te bezien of dat gebied nou echt zo kleurloos was als alle verhalen en vooringenomenheden in de Zuid-Limburgse omgeving meer dan eens wilden doen geloven. En wat is dan een mooiere aanleiding dan een tour d’asperge te maken?

Want als het witte goud ergens te halen is en er met dat product waarachtig waar voor het geld geboden wordt, dan toch zeker op de luchtige grond van Midden – Limburg, aan de overkant van de Maas, in de buurt van Heythuysen en Roggel. En hoe makkelijk is zo’n simpel ommetje, of uitje zo men wilt, niet te combineren met een grondiger verkenning van dat hele, maar ook weer niet zo omvangrijke gebied, dat onverwacht veel en vooral fraais te bieden had. Daar sta je dan met je Zuid-Limburgs vooroordeel, of zeg maar met een begin ervan. Paf, confuus en haast met een mond vol tanden. Omdat de Maas hier pas echt de Maas in haar volle glorie begint te worden. Ga maar eens naar het Maaspanorama bij Neer, naar de hoog boven die rivier uittorenende kerk plus kasteel in het nabij gelegen Kessel. Zie het verbluffende kastelendorp Baarlo met aan de andere zijde van de Maas de glorieuze restanten van wat ooit het Rijke Roomse Leven was, in Steyl en Tegelen, in opvallend contrast met de stuw bij Belfeld. Dan en daar is de bijzondere schoonheid van Midden-Limburg meteen in een notendop gevangen en de opmaat gemaakt voor een nadere verkenning van dit gebied met haar fraai profiel dat daardoor glansrijk concurreert met haar zusje in het Zuiden. Waardoor ze juist samen laten zien hoe mooi en gevarieerd Limburg is, kon nog mijn enige conclusie zijn na deze tour d’asperge.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Na een tour d’asperge

  1. Dhyan zegt:

    Amen, kan ik alleen maar zeggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s