Aldus Frank Heinen

Waarom zou ik hier een mening dupliceren als die al door een ander op een virtuoze wijze en bijna volmaakt gestileerd is verwoord? Het gaat toch om de kracht en de doeltreffendheid van de opinie? Daarom laat ik mij soms graag het gras voor de voeten wegmaaien. Zoals dat gisterenochtend in de Volkskrant gebeurde toen tv – recensent Frank Heinen in zijn column een reeks van stamgasten van de tv-talksows op de korrel nam en deze lieden die dus ongevraagd bij Nederland thuis via de buis met hun inzichten de deur plat mogen lopen, deskundig afserveerde. Aanleiding was het verschijnen van Maurice de Hond die ook weer eens iets ergens van vond en voor de zoveelste maal de kans kreeg om weer eens omstandig een van zijn ‘briljante’ gedachten aan de natie te slijten. Frank Heinen maakte daar als volgt korte metten mee:

“Het probleem is niet Maurice de Hond, of Ab Osterhaus, de stamgastviroloog. Het probleem is zelfs niet Jort Kelder. Het probleem is dat talloze vaste en trouwe gasten van de vaderlandse talkshows gedurende jaren een goedlopende handel in vrijblijvendheid hebben kunnen uitbouwen op het stukje wal vol beste stuurlui waar de talkshows opereren. Of het nu klopt wat ze beweren, of dat het gevaarlijke kolder is, doet niet ter zake. Ze vertegenwoordigen geen universiteit, of krant, of kabinet: ze vertegenwoordigen alleen zichzelf en hun enige verantwoordelijkheid is om elke keer met iets anders te komen, iets tegendraads. Die eigenwijsheid woekert ongestoord in een kas die wordt gerund door tv-redacties die zich gedwongen voelen om voortdurend te verrassen.. Liefst met het nodige aplomb, dat kijkt het prettigst. Het is indrukwekkend hoe zelfs te midden van wereldwijde onzekerheid en verwarring de usual suspects zoals onder andere Jort Kelder overtuigd blijven van hun eigen inzicht in praktisch elk onderwerp dat ter tafel komt. Geruststellend ook, als het tenminste niet zo verontrustend was.”

Aldus Frank Heinen. En zeg maar eens dat hij geen gelijk had.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Aldus Frank Heinen

  1. math zegt:

    Hoeveel belasting moeten we betalen voor hun onkostenvergoeding voor al dat gebazel? Als het er niet toe doet, wat er wordt uitgekraamd, moet het in ieder geval spannend gemaakt worden, desnoods met onzin of onwaarheid. Ook het nos-journaal niet te vergeten.
    Nu sport, cultuur, reisdocumentaires vervallen moet de zee aan zendtijd toch gevuld worden. Al is het met lege studio”s.
    Heb je L1 gehoord over de veenbrand in Herkenbosch? Is er geen vuur, dan maken ze vuur, want waar rook is ………al is het onder de grond en telkenmale “brand meester”.

  2. sjogkel zegt:

    Met name de vrijblijvende opinie gasten, stel een Jort Kelder bazel award in

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s