De Nederlandse ongezeglijkheid

Dankzij het corona-virus is nu duidelijk geworden waar de Nederlander zich bij uitstek door kenmerkt. De crisissituatie heeft als vergrootglas en katalysator tegelijk gewerkt. Want werd ons volk de afgelopen weken niet ondergebracht in een soort van openlucht laboratorium, met daarin dus 17 miljoen proefdieren? Een voortdurend experiment waarbij de opdrachten niet in een gesimuleerde werkelijkheid uitgevoerd moesten worden, maar in real life. Dus levensechter kon het niet, met daarom betrouwbare uitkomsten, die bij nadere beschouwing toch wel verontrustend zijn, hoewel ook niet verrassend. Want als iets duidelijk is geworden, dan is het wel dat de Nederlander tot de ongezeglijke soort behoort. Dat wil zeggen dat hij gewoon zijn eigen gang gaat als er een beroep wordt gedaan op zijn verantwoordelijkheidsgevoel zonder dat helder wordt gemaakt waarom en zonder dat hem duidelijk is in hoeverre zijn eigen belang met zo’n vraag wordt gediend. In principe laat hij zich dus niks zeggen en bepaalt hij daarom ook zelf wat goed voor hem is, zonder ook maar ergens een soort van hoger of algemeen belang in te calculeren. Een appel op een veronderstelde gemeenschapszin is in de Hollandse polder tot mislukken gedoemd, tenzij het hoe en waarom ervan tot zesentwintig cijfers achter de komma is onderbouwd.

Wat het ontbreken ervan, wat het hanteren van oeverloze algemeenheden in de communicatie van de verschillende overheden tot gevolg heeft gehad, is met name de afgelopen weken maar al te duidelijk geworden. Want waren het niet de motorrijders in het Limburgse Heuvelland of op de rivierdijken of de dagjesmensen in de Bollenstreek of het legioen van klussers in de bouwmarkten en tuincentra of al die wandelaars die ineens de stranden ontdekten, die met hun gedrag bij wijze van spreken een dikke middelvinger opstaken toen van hen de medewerking werd gevraagd om het coronavirus te bestrijden? Ze waren namelijk even te druk met zichzelf bezig om nog een verband met een hoger of algemeen belang te zien. Nog afgezien van het feit dat ze zich opperbest en gezond voelden en bovendien niemand kenden die door dat virus geveld was. Dus hoezo je dan druk maken en jezelf opofferen voor iets dat veraf is en dus geen bedreiging vormt, vormt de teneur in de gedachtegang van zo’n groep, waar eigenlijk nooit land mee te bezeilen is en die daarmee model staat voor de ongezeglijkheid die min of meer aan de Nederlander kleeft. Een eigenschap waarvan Rutte en Hoekstra ook in Europees verband wat staaltjes ten beste hebben gegeven en zo de cirkel van ongezeglijkheid binnen de Nederlandse gelederen meer dan vol maakten. Want goed voorbeeld, zo blijkt, doet goed volgen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op De Nederlandse ongezeglijkheid

 1. Mack zegt:

  Je slaat nu de plank volledig mis. Het merendeel blijft thuis, en degenen die erop uit gaan doen dat veelal volgens de regels. Als je niet naar de bouwmarkt mag, dan moeten ze de bouwmarkt sluiten. Het was de Duitser bij de grens die schijt aan de waarschuwingen had.

  • Anoniem zegt:

   Omdat het allemaal volgens de regels gebeurde, is het Limburgse Heuvellan 4 dagen dicht gegaan, werden de stranden afgesloten en ging de Bollenstreek helemaal dicht. Dus als gevolg van die zo goed genomen eigen verantwoordelijkheid. En dan laat ik dat maffe hamstergedrag nog buiten beschouwing. Kom op zeg, wie heeft zich waaraan gehouden. Overigens de vele goeden niet te na gesproken, hoor. Maar het laat onverlet dat grote groepen er met de pet naar hebben gegooid.

   • Anoniem zegt:

    Is robschimmert via zijn smartphone.

   • Mack zegt:

    Ik ga er vanuit dat jij dat bent Rob. Maar wat jij beschrijft is een opsomming van vier weken. Afgelopen weekend ging het toch prima? Ik ga ook naar het bos hoor. Kom daar heel weinig mensen tegen.

    • Anoniem zegt:

     Nou, wat mij de afgelopen dagen opviel was de nonchalance van veel mensen, vooral in supermarkten, waar toch nog lekker dat praatje vlak bij elkaar wordt gemaakt en met blote handen gewinkeld en achter het winkelwagentje gelopen wordt. En dan zwijg ik nog over al die auto’s die ik bij mij zag langs komen waarin meer dan twee mensen zaten. Kortom, waar is al die tevredenheid op gebaseerd?

    • Mack zegt:

     Met blote handen winkelen? Wat is daar raar aan? Ik heb nog niemand gezien die dat met handschoenen deed. De kans om op die manier besmet te raken is klein. Ik zag vanochtend iemand achter het stuur van een auto, met mondkapje. Dat vond ik pas raar. En je kunt toch met meer dan twee in de auto? Familie doorgaans lijkt me? Of gaan nu ineens vreemden bij elkaar in de auto zitten? Heb je wel WordPress gedownload op je smartphone? Stuk handiger met reageren.

 2. Dhyan zegt:

  Het gros heeft zich uiteindelijk prima gedragen. Natuurlijk zijn er altijd wel wat rotte appels tussen het verse fruit, mensen die overal schijt aan hebben. Deze excessen vallen nu meer op.

 3. sjogkel zegt:

  Vanuit mijn eigen selectieve waarneming, op enkele uitzonderingen na, vind ik het erg meevallen. Eigenlijk hebben zich de Nederlanders buitengewoon goed gedragen, hoewel de intelligente lockdown ons wat meer bewegingsruimte bood en we zelf nog een beetje een afweging konden maken en er dus ook lieden waren die de dachten de zaak te kunnen flessen met motoruitstapjes en ander vertier.

 4. drawmargo zegt:

  De zwakste schakel bepaalt het en ik vind het niet zo gek om die eruit te pikken. Natuurlijk, gelukkig hebben de meeste mensen verstand en gebruiken ze die ook, het gaat om het tuig dat anders ook niet veel opheeft met zijn medemens en alle regels aan zijn laars lapt, en ‘gewoon’ lekker doet waar ze zelf zin in hebben. Dat ze daar zelf ook het slachtoffer van kunnen worden dringt tot die botte hersens niet door. En het gaat ook om de mensen die het gewoon niet in hun systeem krijgen. Steeds weer gecorrigeerd moeten worden.
  En ja Mack, ik gebruik handschoentjes voor het vasthouden van de winkelkar. Die heeft iemand anders net langdurig vastgehouden. Ze worden wel ontsmet, maar hoe goed? Als er mondkapjes beschikbaar komen zal ik die, hoe vreselijk ik ze vind, ook gebruiken.
  Margo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s