Bobo’s en hun bijzaken

In deze tijden van corona blijkt veel, zo niet alles, op zijn plek te vallen en daardoor ook gemakkelijker in het juiste perspectief geplaatst te kunnen worden. Wat is immers nog belangrijk als zovelen, van alle rangen en standen, het leven verliezen door een virus dat iedereen kan treffen? Gezondheid en veiligheid, de basiselementen in het menselijk bestaan, zijn in het geding gekomen voor iedere sterveling. Geen enkele uitgezonderd. Waardoor alles daarmee vergeleken in het niet zinkt, ben je geneigd te denken. Want waarom zou zo’n les in nederigheid alleen bij mij terecht komen, is de volgende voor de hand liggende gedachte? Ben ik dan zo slim en zijn zovele anderen zo dom dat ze op de al zo lang door hen ingeslagen wegen blijven doorgaan? Neem nou die KNVB – bestuurders en al die andere voetbalbobo’s die hun gewicht slechts bezitten dankzij een lullig spelletje, dat hen in feite hielp met omhoog vallen. Geen wonder dus dat zij zich in deze tijden waarin alles aan een herwaardering onderhevig is, uit alle macht vastklampen aan wat in de volksmond de belangrijkste bijzaak van het leven heet, maar waarvan de betekenis momenteel opeens stukken beperkter is en het voetbal inderdaad tot die bijzaak maakt, welke wel met vette hoofdletters moet worden geschreven.

Maar dus niet door hen die hun status en aanzien eraan ontlenen. Althans zo viel de afgelopen weken te zien toen zij zich in alle bochten wrongen om toch maar hun speeltje, de voetbalcompetitie, in leven te houden. Alsof dat er ook maar ergens toe deed en Nederland juist daarop zat te wachten. Alsof er iemand benieuwd was naar de datum waarop weer gevoetbald zou gaan worden en de bekerfinale haar beslag zou kunnen krijgen. Potsierlijk werd zelfs de breeduit gevoerde discussie over het al of niet doorgaan van de vaderlandse Ere-divisie, met name door het lawaai waarmee ze gevoerd werd en omgeven was. Het werd zo waar tot een halszaak verheven, waarmee het voortbestaan van de bedrijfstak betaald voetbal gemoeid kon zijn. Grote woorden die een schril licht wierpen op het volledig ontbreken van enig gevoel van urgentie en op het gemis van elk besef van het ondergeschikte, om niet te zeggen minimale, belang van de echte bijzaak die voetbal dus is. Maar dat krijg je ervan als je je niet bewust bent van je eigen lichte gewicht dat je dus boven elke werkelijkheid uit doet stijgen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s