Een les in nederigheid

Zoveel dagen later en toch helemaal niets gebeurd in mijn heel klein geworden wereld terwijl er rondom mij zoveel aan de hand is. Over paradoxen gesproken. Maar wie ervaart niet hetzelfde in de stil gevallen eigen omgeving, terwijl er een virus rondwaart, dat als een razende tekeer gaat en eigenlijk ieder mens in de houdgreep heeft? Wie is er niet door overvallen en wie duizelt er niet van de snelheid waarmee alles momenteel in zijn werk gaat? Alsof er geen verleden meer is. Want dat is er wat mij betreft nog het meest aan de hand. Verse herinneringen zijn in een ommezien vervaagd en gelukkige, zorgeloze tijden blijken ineens heel ver weg en compleet vergleden om, bezien vanuit het donkere nu, andere dimensies te hebben gekregen. Wat zijn wij bijvoorbeeld de zes weken die wij in de Algarve mochten verblijven op totaal andere waarden gaan schatten. De kanttekeningen die wij links en rechts bij de kwaliteit van onze verblijfsaccommodatie meenden te moeten plaatsen, hebben behoorlijk aan kracht ingeboet als ze even langs dezelfde waardenschaal geplaatst worden als waarmee wij onze huidige situatie nu alweer enkele weken moeten ervaren zonder dat er ook maar enig uitzicht is op verbetering of verandering daarin.

Met de quarantaine, met het ons gedeisd houden, met alles met handschoenen aanpakken zullen we het voorlopig moeten doen. Het is gewoon ons lot, een draaglijk lot als het vergeleken wordt met dat van zovelen die het door dat klotenvirus stukken en stukken minder getroffen hebben. Dus waarom dan zeuren, zeker met die zes weken Algarve nog vers in onze bagage. Hoe heerlijk waren die tijden daar niet en hoe futiel alle zogenaamde ongemakken, zoals bijvoorbeeld wat minder passend meubilair of het soms wat tegenvallend weer. Spijkers op laag water waren het, die we in de luxe van dat moment, ook nog eens met gemak wisten te vinden. Terwijl we, terugkijkend vanuit onze huidige situatie met zijn volledige immobiliteit, helemaal niets te mopperen hadden, want deden wat we wilden en van zoveel intens genoten hebben. Dat zien we nu in het volle besef van onze rijkdom van toen, terwijl we op aarde zijn teruggekeerd. Door dat klotenvirus dat ons een les in nederigheid heeft bezorgd, onder andere deze les, deze wake up – call die ons nog heel lang zal heugen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk. Bookmark de permalink .

2 reacties op Een les in nederigheid

  1. math zegt:

    Maar wel eindelijk minder vliegbewegingen, minder autogebruik. Nu blijken onze kleren nog best goed genoeg, onze meubels kunnen nog wel een jaar mee, vakantie in een tent was toch ook vakantie. Bovendien is er niets kapotgeschoten, niets platgebombardeerd. Eindelijk even pas op de plaats, onthaasten consuminderen, zuinig met schoon water, eten, grondstoffen, verspilling.
    Misschien hierna meer waardering voor de zorg, het onderwijs, de onrechtvaardige verdeling. Eindelijk stop aan de vermaledijde groei. In Aalsmeer had blijkbaar voor 12 miljard aan bloemen verhandeld moeten worden. Bloemen, die na een week op de salontafel te hebben gestaan in de gft-bak verdwijnen? Eindelijk zullen we anders na een paar dingen gaan kijken. Bovendien wordt dit wellicht de opmaak naar het besef, hoezeer we op alle fronten met elkaar moeten samenwerken , eerlijk verdelen en zuinig op deze planeet zijn. Laten we het grootste probleem overbevolking, maar even niet aansnijden. En het werk en geld verdienen, verdelen via een 4-daagse werkweek. We hebben het er nog wel over. Rustige zondag gewenst en morgen weer gezond op staan.

  2. math zegt:

    12 moet 2 miljard zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s