Een verkeerd Alert

Afgelopen donderdag 19 maart schreef ik in het hieraan voorafgaande postje het volgende:

“Overleven is nog slechts aan de orde, hoewel ik mij na gisteren tegelijk wel afvraag of dit bij iedereen zo dwingend speelt en of het gevoel (of is het de hoop?) dat het wel los zal lopen met die corona, niet even nadrukkelijk rondzingt in de wereld om mij heen. Een vraag die bij mij maar bleef opspelen toen ik mijn voortuin gisteren op orde aan het brengen was. Terwijl ik dat deed, raasde het verkeer, de motoren, de wielrenners, de oldtimers, de sportwagens met open daken in onmetelijke aantallen voorbij. In hoeveelheden die op de zondagen in betere tijden in de verste verte niet gehaald werden. In hordes trok men het Limburgse Heuvelland in alsof er niets aan de hand was en de vele etablissementen gewoon nog open waren. Corona leek even vergeten op deze woensdag die wel een ongedachte vakantiedag kon zijn geworden. Bijna business as usual. De thuiswerkers hadden duidelijk een snipperdag genomen en lieten de boel de boel en de sores nog meer de sores.”

Ik meet mij geen vooruitziende blik aan. Maar die toen al door mij gesignaleerde nonchalance en desinteresse bij delen van de bevolking blijkt zich als een olievlek over het hele land te hebben uitgebreid. Zolang Corona niet met iemands lijf de polonaise wil lopen, lijkt men vrolijk fluitend verder te gaan, de opgeworpen beperkingen voor lief te nemen om vervolgens het vertrouwde leventje elders voort te zetten. Massaal op de markt, op het strand, in het bos, hudje bij mudje en zeker geen 1,5 meter van elkaar. Met als bijna hardop beleden motto dat wel gekeken wordt waar het schip strandt. En natuurlijk zijn ook de pelotons fietstoeristen weer van de partij, net zo als de motorclubs die zich ook alle ruimte toemeten nadat ze afgelopen maandag een paar minuten geklapt hadden voor ieder die in de zorg werkzaam is. Om het geweten te sussen en zo de gemoedsrust te hebben om weer even hard de publieke ruimte in te nemen en op de oude voet verder te gaan. Omdat we na zoveel jaren markteconomie en liberalisme geleerd hebben om onze eigen boontjes te doppen en onze eigen prioriteiten te stellen en deze vooral te benadrukken ten opzichte van andermans of sterker nog het publieke belang. We weten wel wat goed voor onszelf is.

Waarmee het leegroven van supermarkten meteen verklaard is en tegelijk helder is dat de verwachting dat er een collectief besef van de ernst van de huidige situatie zou bestaan, niets meer dan een illusie is. Pas als de penarie daar is, zal de lamp uiteindelijk gaan branden. Maar dan is het wel goed te laat en is een indalend besef van de ernst van de situatie niets minder dan een achterhaald feit. Wie niet horen wil, moet dan maar voelen, zou je bijna gaan denken als de Rijksoverheid eigenlijk zelf ook niet schuldig is aan het binden van deze kat op het spek. Want moet een NL-Alert niet glashelder en duidelijk zijn? En schoot die boodschap vanochtend niet ernstig daarin te kort met de oproep aan iedereen om als men zich ziek, zwak, koortsig en misselijk voelde, dan vooral thuis te blijven? Wedden dat het gros van de Nederlanders zich juist op dat moment kerngezond voelde en zich dus gevrijwaard achtte om naar buiten te gaan en er op uit te trekken? Waarmee verder alleen maar gezegd wil zijn dat Corona met mist en rookgordijnen niet te bestrijden is. In tijden van angst en onzekerheid helpt slechts de rechte lijn, waarover geen twijfel mogelijk is. Een stelregel die zeker voor de Rijksoverheid geldt.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving. Bookmark de permalink .

Een reactie op Een verkeerd Alert

  1. sjogkel zegt:

    De tijd zal het leren. Zie ook de discussie tussen Halsema en Bas Heijne gisteren in Buitenhof. De klare lijn ligt ook niet goed in onze volksaard. Wat fout ging op zaterdag, ging beter op zondag. Het is hier dag op dag bijstellen aan de hand van de evaluaties in de talkshows.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s