Gedeisd

Het is een onvoorspelbaar en bijna niet te bevatten kreng, het coronavirus. Haar wegen zijn tot nu toe toch het beste ondoorgrondelijk te noemen. Voor mij althans wel. Vandaar dat ik mij behoorlijk gedeisd houd, zoals ik gisteren al heb betoogd. Want je weet gewoon niet van welke kant je door haar te pakken genomen wordt. Een fraai staaltje van die onpeilbaarheid en ongewisheid heb ik hier in Zuid-Limburg bij de hand en ervaren. Het speelde zich nu haast twee weken geleden af toen de eerste besmetting gesignaleerd werd, hier vlak over de grens, in de Duitse gemeente Gangelt. In no time, dat wil zeggen in een dag of twee, bleek dat er tientallen personen eveneens besmet waren geraakt met corona tijdens een viering van het carnaval. Dat had kort daarvoor plaats gevonden in een dorp dat deel uitmaakt van Gangelt en dus ook nauw verbonden is met de Nederlandse kant van de grensstreek met plaatsen als Schinveld, Sittard en Onderbanken, via familiebanden en druk wederzijds verkeer, dat het bestaan van een landsgrens gewoon niet doet vermoeden.

Gezien het feit dat die uitbraak ertoe leidde dat de Kreis Heinsberg zich snel ontwikkelde tot een echte brandhaard van coronabesmettingen, was de verwachting meer dan gewettigd dat het virus met eenzelfde vaart zou over – en toeslaan in Zuid-Limburg om zich daar dan ook vliegensvlug uit te breiden. Ik hield mijn hart in elk geval vast omdat ik echt geen trek had in zo’n besmetting en een bijkomende stevige ziekte. Maar wonder o wonder. Opeens leek de landsgrens een onneembare hindernis te zijn voor het virus, want ze bleef rondwaren in de Selfkantgemeenten, dus in de Kreis Heinsberg. Zuid-Limburg werd gespaard zonder dat echt duidelijk werd waarom. Want waren de banden tussen Duitse en Nederlandse grensgemeenten in dit deel van Limburg juist niet innig en onverbrekelijk? Wat de onvoorspelbaarheid van dat coronavirus dus wel bevestigt en eens te meer laat zien dat haar wegen ondoorgrondelijk zijn. En mag ik me daarom toch maar gedeisd houden en even alles laten zoals het is? Voor deze keer het liefst bij het oude.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Gedeisd

  1. Mack zegt:

    Het viel me ook al op dat Merkel zei dat 60 miljoen Duitsers besmet zullen raken. Zo’n virus kent kennelijk het onderscheid tussen Duitsers en anderen.

  2. sjogkel zegt:

    Incubatietijd is gemiddeld ruim 5 dagen met uitlopers tot 14 dagen. Het kan zijn binnen een kleine lokale kring rond Heinsberg het even onder de rader bleef. Ik meen het was net voor karnaval. Mensen van Sittard gaan naar Gangelt om te tanken en waarschijnlijk niet om daar in een zaaltje karnaval te vieren. Kijk je op de verspreidingskaart van RIVM vandaag vrijdag, zie je een grotere stip bij Sittard-Geleen, Maastricht en Heerlen een kleinere stip. Voor een dichtbevolkte regio valt dit nog mee. Als het virus zich onder carnavalsvierders in Maastricht had verspreid dan zou je nu ook de gevolgen al moeten zien. Het is nog even afwachten hoe het gaat verlopen, vanwege de incubatietijd. Het zou mooi zijn als we de curve zouden kunnen ombuigen, zoals het Hongkong gelukt is.Als ik de omgangsvormen en inachtneming van hygiëne in Maastricht bezie heb ik daar een hard hoofd in. Ik zou zeggen blijf hier weg, hou je hongkongedeisd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s