Koude douche

De terugkeer uit de Algarve, uit Portugal – nu toch al weer zo’n dag of negen, tien geleden – begint meer en meer wat weg te krijgen van een koude douche. Natuurlijk weet je van tevoren, dus als je erheen gaat en als je terugkomt, dat je met een fors verschil in weertype te maken krijgt. Waarom zou je anders die zon in Zuid-Europa gaan opzoeken in de tijd dat het hier alleen maar koud en donker is? Dus wat dat aangaat zou er in feite niks aan de hand moeten zijn. Maar toch kan ik me niet van het gevoel losmaken dat het deze keer best anders is. Allereerst door het enkele feit dat de zes weken die wij in de Algarve waren, zich kenmerkten door tegenvallend weer, waarbij de zon geregeld schuil ging achter een dik wolkendek. Dat gecombineerd met temperaturen die daardoor lager dan gemiddeld waren, leidde tot de uitspraak, de conclusie dus, uit de mond van overwinteraars die al voor de twintigste maal drie maanden op de plek waar wij verbleven, doorbrachten, dat deze Portugese winter de slechtste en kilste was die zij in al die jaren hadden meegemaakt. Met die ervaring dus in de rugzak, werd het thuiskomen eigenlijk alleen maar een grotere deceptie.

Want als we het al middelmatig hadden gehad op momenten dat we meer zon en warmte konden verwachten, dan sloeg wat ons bij de terugkeer naar huis aan kou, storm en regen werd bereid, echt alles. Nu al weer negen, tien dagen lang en ook nog bijna zonder ophouden, nadat die treurigheid al bij de Frans-Spaanse grens was ingezet. Een koude douche heet dat dus, die nu al dagen aaneen aanhoudt en mij zo langzamerhand echt de kriebels bezorgt en mijn humeur verpest. Want is dit niet erger dan erg, als je je neus nog niet eens buiten de deur kunt steken? En mag ik dan misschien ook nog van de kook en over mijn theewater raken als er weer zo’n boer opstaat die ook zo nodig wat van dat rot weer vindt als hij benadrukt dat het wel moet blijven regenen, omdat de hoge grondwaterstand van dit moment zijn gewassen bij een nieuwe droogte niet volledig kan redden, omdat dat water het midden van zijn land niet bereikt. Rupsje nooit genoeg heet dat. Misschien kan zijn vriend Baudet, die halfgod in het diepst van zijn eigen gedachten die daarom over alles gaat, hem op die wenk bedienen en de rest van het land gewoon laten verzuipen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Koude douche

  1. L zegt:

    Het is echt het naarste soort weer momenteel. Beter is het dan nog een paar graden kouder met droog vriesweer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s