Het is nog niet eens zo lang geleden – misschien maar vijf of zes jaar – dat ik nog ten strijde trok tegen de TomTom en alles dat op navigatie leek en zo het gemak van de mens overmatig diende. Want werd aldus de gemakzucht niet teveel gekroond en kon zo niet de nieuwe luiheid ontstaan, riep de moraalprediker in mij, nogal hardop. Niet lang daarna werd deze echter stevig het zwijgen op gelegd toen bij mij ergens in den vreemde de nood danig aan de man kwam, toen ik in de spits van Malaga compleet verdwaalde terwijl een vliegtuig op mij stond te wachten. Waardoor klam zweet en stress mijn tot dan toe zo hevig beleden weerstand tegen verandering eigenlijk ter plekke totaal wisten te breken. Zo zeer dat geen enkel argument nog nodig was om mij in het kamp te krijgen waar de moderniteit en de nieuwe verworvenheden omarmd en gekoesterd worden. Ik was om en eigenlijk vanaf dat fatale moment adept van Google Maps geworden. Wat er toe heeft geleid dat ik steeds meer betoverd en diep onder de indruk ben geraakt van deze technologie die mij feilloos naar elke denkbare plek op deze aarde weet te brengen, ongeacht of ik te voet, per fiets, met de auto of met de trein ben. Ik kom altijd op de juiste plaats, soms met een omweg of een verkeerde afslag.
Maar dat ligt eerder aan de luisteraar dan aan de tool die hij gebruikt en tot zijn beschikking heeft. Want wat daar nog op valt aan te merken, zou ik werkelijk niet weten na vijf jaar van ervaring en nog meer van verwondering en verbazing over wat er zoal mee mogelijk is. Met voor mij als summum van verbazing en tegelijk niet begrijpen het feit dat de instructies waar deze ook uitgesproken worden, steeds in het Nederlands gegeven worden door telkens dezelfde stem van dezelfde vrouw. Waar ik dus niets van begrijp noch het vermoeden heb welke technologie en welke snufjes hier ten grondslag aan liggen. Het heeft iets van de hoogste magie, die zich bijna niet begrijpen laat, maar meteen des te bewonderenswaardig is. En misschien moet ik het wel niet willen begrijpen en mij gewoon laten betoveren door die magie van Google Maps en mij dus laten meevoeren naar om het even welke plek, zelfs die plek die nog niet eens in mijn stoutste dromen voorkomt. Want daar lijkt Google Maps, dat hedendaags wonder, je zelfs heen te kunnen brengen. Wat gerust tovenarij genoemd mag worden…….
Ik kon me wel eens bezighouden met streetview. Puur om bekende plekken terug te zien.
En als Google Maps niet meer bevalt kun je ook de HereWeGo app eens downloaden (geheel onafhanleijk advies van iemand die bij HERE werkt 😀 ) HERE en (de kaarten van) TomTom stammen beiden deels af van bedrijven die halverwege de jaren tachtig al begonnen zijn (resp. EGT en Navteq enerzijds, en TeleAtlas anderszijds) en ook beiden deels in Nederland begonnen zijn, Google is pas veel later mee gaan spelen.