Portugees dagboek (32)

Het is verre van mijn bedoeling dat dit Portugees dagboek alleen maar kritische beschouwingen bevat waar het maatschappelijk engagement vanaf druipt. Een vraagteken hier, een kanttekening daar. Meer hoeft het niet te zijn, net zo min als dat ze een verlengstuk lijkt van het Portugees Verkeersbureau. Dus houd ik de juichende verslagen zo veel als mogelijk verre van mij, hoewel dat op momenten best lastig is. Zoals bijvoorbeeld na gisteren toen wij het onbekendste stukje van Zuid – Portugal bezochten en doorkruisten, namelijk de moeilijk toegankelijk westkust van de Algarve. Een kuststrook die zich kenmerkt doordat er slechts op enkele plaatsen een entree is gemaakt naar de stranden, die dan ook prompt ontdekt en als het ware geannexeerd werden door surfend Europa. Want door de ongekend onstuimige golfslag waarmee de Atlantische Oceaan die kuststrook belaagt, moest het wel een waar paradijs voor deze sporters worden.

En verder een parel voor de natuurminnende toerist die tegelijk op zoek is naar fotogenieke plaatjes en plaatsjes zoals Aljezur, Bordeira en Carrapateira, welke het hart vormen van het bijna tien kilometer brede en verder uitgestorven natuurgebied dat direct achter dat surfersparadijs ligt dat die gehele kuststrook dus is. Met moerassen, heidevelden, bossen met eucalyptus, een enkel riviertje, de welig bloeiende mimosa en de kurkeik en daartussen herders die grote kudden geiten hoeden. Kortom, Arcadia lijkt er opnieuw uitgevonden te zijn, te meer omdat de toerist, die snelle passant, er in geen velden of wegen te bekennen is noch de kans krijgt om er zonder al te veel moeite te komen en daar zijn sporen na te laten, of hij moet bijna dertig kilometer lang vanaf Monchique door een verlaten en onherbergzaam gebergte willen rijden. Waarmee dit gebied van ongekende schoonheid in feite in alle stilte mag en kan blijven gedijen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s