Portugees dagboek (22)

De zon, haar kracht of juist het ontbreken daarvan, is in het bestek van dit dagboek nog nauwelijks aan de orde geweest. Eigenlijk vreemd genoeg, omdat ze hier in die kuststrook, die Algarve heet, echt een kwestie is die voor de meeste Westeuropese overwinteraars qua actualiteit, betekenis en relevantie elk geldend maatschappelijk of wereldvraagstuk overstijgt. Want ze draagt met haar al of niet aanwezig zijn beslist wel bij tot de wijze waarop het verblijf hier wordt ervaren. En uiteraard wisselt dat van persoon tot persoon. Er is bijvoorbeeld die categorie die elk zonnestraaltje tracht te scoren om maar vooral de bruiningsgraad te blijven verhogen om het hoogst behaalde niveau erin als trofee, als bevestiging van goed leven en welvaart, mee naar huis te nemen en daar nadrukkelijk uit te dragen. Niets zo heerlijk om de herkenning ervan uit de directe omgeving te krijgen, tijdens recepties, op het werk of in familiekring.

Als je daar je genoegen aan wilt ontlenen, dan is geen draai op het ligbed er een teveel, omdat het een diepte-investering is in het latere compliment en de daardoor te verwerven tevredenheid. Ieder het zijne, zullen we maar zeggen, zoals het omgaan met de zon ook gerust een onsje minder kan, zelfs als je het maar een paar uurtjes met de zonkracht moet doen. Wat misschien zelfs een reden te meer is om die zonnestralen en de werking ervan extra te koesteren en ze nog intenser te ondergaan zonder die belasting dat het bruinen het eerst gewenste effect ervan moet zijn. Dat geloof – want dat was het toch – is immers een gepasseerd station geworden en heeft plaats gemaakt voor de gedachte dat zo’n beetje zon elke dag ook wat doet met en iets goeds bijdraagt aan je gezondheid. Waar wij het dus inderdaad tot nu toe op hebben gehouden en zodoende tevreden zijn met wat er aan warmte tot nu toe bij ons is ingestraald.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s