Portugees dagboek (20)

Zo halfweg de rit die ons verblijf in de Algarve gerust genoemd mag worden, is het tijd voor een tussenbalans. Daarin is dus niet alleen plaats voor hosanna’s en juichverhalen, maar wordt ook ruimte gemaakt voor de andere kant van de medaille van het overwinteren die zo’n periode van zes weken in de buurt van de zon heet te zijn. Omwille van de nuance en een waarheidsgetrouw beeld, dat uiteindelijk toch wat anders uit blijkt te pakken dan alle hoog gestemde verwachtingen die logischerwijs bestaan voorafgaand aan het vertrek. Want waarom zou je anders aan zo’n avontuur of experiment beginnen, op een leeftijd dat de behoefte daaraan toch aan het afnemen is? Waarmee alleen maar gezegd wil zijn dat de verbeelding altijd mooier is dan de werkelijkheid, in welke vorm zich deze ook voordoet, hebben wij waarschijnlijk niet als eersten ondervonden. Zoals wij bijvoorbeeld nog niet eens in onze stoutste droom hadden verwacht dat wij in een appartement zouden terecht komen, waarvan het plafond op de eerste dag bleek te lekken. Waardoor wij genoodzaakt waren om al meteen ons hele boeltje weer in te pakken om ons te verplaatsen naar een ander onderdak dat, geluk bij een ongeluk, per saldo een wat betere behuizing bleek, hoewel de hoeveelheid door ons te ontvangen zon ook daar tot een kleine drie uur per dag beperkt bleef.

Met wel als schrale troost dat er velen waren die het nog minder dan wij getroffen hadden. Minpuntje dus, dat door verschillende werd gevolgd. Met op een prominente eerste plaats het weer, dat ons hier lelijk in de steek heeft gelaten, in die zin dat we onze portie zon heus hebben gehad, maar stukken minder dan wij op grond van eerdere ervaringen meenden te mogen voorzien. En vergeet evenmin de toch beperkter leefruimte die zo’n appartement biedt, met natuurlijk minder voorzieningen, waardoor een verblijf daarin het luxueus kamperen benadert. Wat op zich wel charmes heeft, maar op den duur het gemak van de huiselijke omgeving toch niet doet vergeten, zonder dat daar heimwee of terugverlangen voor in de plaats komt. Dat allerminst, omdat er zoveel goeds en fijns tegenover staat. Waarover op de voorgaande negentien bladzijden van dit dagboek al omstandig is geschreven. Maar omwille van de balans en een waarheidsgetrouw beeld moest deze twintigste bladzijde aldus ingevuld worden.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Een reactie op Portugees dagboek (20)

  1. Hella Hermans zegt:

    Heerlijk, al die gedeelde ervaringen Rob. zonder er geweest te zijn, krijg je toch een goed beeld van dat mooie stukje aardkloot. Fijn dat je een eerlijk verslag weergeeft met de voor- en nadelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s