Portugees dagboek (13)

Ze komen in de Algarve stukken minder voor, die regenachtige dagen. Maar wat die dan al niet vermogen en daarom tot verrassende waarnemingen kunnen leiden, hebben wij bijna aan den lijve ondervonden. Want ons nog altijd heersend beeld van het wat arme, landelijke en nooddruftige Portugal, waar de netjes met pas geplukte sinaasappels nog aan het tuinhek hangen en waar het wegennet altijd aan een opknapbeurt toe is, heeft gisteren een stevige opdoffer gekregen tijdens een bezoek aan het Forum Algarve, dat aan de stadsgrenzen van Faro ligt. Het bleek een soort van mall te zijn, welke een voor ons ongekend formaat had, niet alleen qua omvang, met bijvoorbeeld een ondergrondse parkeergarage die waarschijnlijk vijfentwintig voetbalvelden besloeg, gratis was en een eigen verkeersplan kende. Maar kwalitatief ook alles oversteeg wat wij tot dusverre in dit opzicht hadden gezien en meegemaakt, niet alleen in Nederland, maar ook in verschillende buitenlanden. We keken onze ogen uit en onze mond viel bij herhaling open.

Was ons referentiepunt als het om shoppen in de ruimste zin van het woord gaat, namelijk nog onverkort de Makado in Beek met al zijn tevredenstellende variaties, die standaard is sinds gisteren volkomen gekanteld door onze verkenning van het Forum Algarve, vergeleken waarbij diezelfde Makado in Beek nog niet eens het niveau van een buurtsuper haalde en er in feite wel twintig tot dertig keer in paste. Zo kolossaal was dit nieuwe fenomeen voor ons dat tegelijk ons beeld van dat arme Portugal met eenzelfde vaart en kracht omver werd gehaald door al die Portugezen die er met volle karren door dat Forum renden en aldus demonstreerden dat alle EU – subsidies die in dit omvangrijke project gestoken zijn, meer dan goed en terecht aan hen zijn besteed. En wie zijn wij om aan hen deze voor ons zelfs ongehoorde overvloed na alle schraalheid en soberheid, die zij zoveel jaar kenden, te misgunnen?

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s