Portugees dagboek (12)

Zonder aanmatigend te willen zijn of enige pretenties te hebben durf ik gerust te beweren dat mijn topografische kennis, zeker als het om Nederland en Europa gaat, bovengemiddeld genoemd kan worden. Dat nam echter niet weg, merkte ik ruim een jaar geleden, dat ze toch een hinderlijk hiaat bevatte. Want Lagos associeerde ik toen nog slechts met de Nigeriaanse miljoenenstad van die naam, zonder te weten dat er in Portugal, in de Algarve ook een kuststad van die naam lag, weliswaar veel kleiner, maar een met een rijke historie en een flamboyant heden. Dat was Lagos dat de meest zuidzuidwestelijke stad van het Europees continent bleek te zijn, met haar toch nog 30.000 inwoners en dat mede daardoor ons tot een eerste bezoek wist te verleiden, waarin veel verwachtingen, die in allerlei reisgidsen en door menige site waren opgeroepen, werden overtroffen. Want je vind er werkelijk alles waar Portugal voor staat en waar dat land groot door is gemaakt.

De azulejos, pleinen van elk formaat, beelden en kerken, een visafslag, een markthal en de sporen die werkelijk overal door Hendrik de Zeevaarder zijn nagelaten. Wat ook logisch in zo’n stad aan de zee waar deze Portugese held geschiedenis mocht schrijven en van waaruit hij steeds het zeegat koos, deze Infante d’Henrique. Maar zoals de rijke geschiedenis haar stempel op deze verrassende stad drukt, zo leeft er ook een flamboyant heden waarin jongeren uit alle delen van de wereld een hoofdrol opeisten als ze ongebonden en zwervend uiteindelijk hier hun pleisterplaats en echte vrijheid vonden. Waardoor op dit uiterste puntje van het Europese vasteland een plek kon ontstaan waar verleden en heden elkaar in volkomen ontspanning vonden om er een soort van paradijs op aarde te doen ontstaan. Wat het dankzij de relaxte sfeer die er ook voor ons voelbaar hing, ook kon worden, want ver, heel ver weg van de boze wereld gelegen is. Niettegenstaande het feit dat de geest die er heerst, bijna niet internationaler kan zijn.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s