Portugees dagboek (8)

Het blijkt toch te kunnen gebeuren. Zo ben je een bijna verstokte niet – televisiekijker als je in Nederland bent, omdat je de weg niet meer kunt vinden in de rijstebrij aan televisiezenders die het Nederlands taalgebied te bieden heeft, met de daarbij de haast vanzelfsprekende overvloed aan overbodige en onzinnige programma’s, om over alle verder troep nog maar te zwijgen. En zo ben je in Portugal en krijg je te maken met de ook daar heersende lange avonden die nu eenmaal niet allemaal gevuld kunnen worden met gesprekken, gezelschapsspellen en het goede boek. Waardoor de televisie zo maar ook voor welkome afleiding blijkt te kunnen zorgen zonder dat je aangewezen bent op het alleen maar kijken naar plaatjes van anderstalige zenders omdat daar de ondertiteling bij ontbreekt. Nee, dan ben je, of je het wil geloven of niet, toch maar mooi gezegend met Nederlandstalig aanbod op zegge en schrijve twee televisiezenders, waarop de kwaliteit gewoon zegeviert en het dus geen moeite kost om van je avond een televisie-avond te maken.

Inderdaad kan het verkeren, als je wat verder van huis bent geraakt en het moet doen met Nederland 1 en BVN, welke letters staan voor het Beste van Vlaanderen en Nederland. Wat dan de publieke zender voor Nederlanders en Vlamingen in het buitenland is en steeds een uitsnede toont van, zoals de naam al zegt, het beste dat de Nederlandse en Vlaamse publieke zenders op de betreffende avond of de dag tevoren getoond hebben, zonder dat de kijker het gevoel krijgt dat hij echt achter de feiten aan loopt. Een welkome voorziening dus als je een tijdje van huis bent en toch wat van een binding ermee wil behouden. Sterker nog, het zijn die twee zenders zelfs die waarde toevoegen aan je verblijf elders en je tegelijk helpen om, als je eenmaal thuisgekomen bent, de weg terug te vinden in de ratjetoe aan programma’s waar je eerder zo hopeloos de weg in kwijt was geraakt.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s