Vijftien jaar webloggen

Vandaag is het op de kop af vijftien jaar geleden dat ik begon met dit weblog, dat in haar startblokken uiteraard een heel andere vorm had en uiteindelijk via het roemruchte web-streepje-log in deze definitieve versie bij WordPress is terecht gekomen en daar ook al weer ruim acht jaar vertoeft. Hoewel vijftien jaar een hele ruk is, staan de eerste schreden op het blogpad nog vers in mijn geheugen gegrift en herinner ik mij maar al te goed de sensatie die bij mij werd opgeroepen toen ik de eerste bezoekers op mijn log gewaar werd. Want hoewel ik het toen ook al voor mijn eigen lol deed, dat schrijven, dat ten beste geven van mijn opinies, merkte ik al heel snel dat ik het daarbij toch wel lekker vond als ik gelezen werd, reacties opriep of aan de bron stond van brede discussies. En langzamerhand is het besef dat ik mij met mijn weblog op een podium bevind en mij presenteer aan een royaal lezerspubliek een steeds belangrijker drijfveer geworden om met dat bloggen door te gaan zonder dat de pure lol ervan ook maar een greintje minder werd.

Het is een deel van mijn leven geworden zonder dat het echt bepalend daarvoor is. Want het stuur daarvan houd ik wat graag toch zelf in handen. Wat bijvoorbeeld inhoudt dat ik het ook wel eens dagen kan laten afweten omdat ik dan prioriteit aan andere zaken wil geven. Zonder dat ik iets aan inspiratie inboet. Integendeel, durf ik zelfs te zeggen. Want na elke korte stop blijkt het schrijven, het bloggen des te aangenamer, alsof het in mijn bloed is gaan zitten. Dus wat dat aangaat zal mijn blogtrein blijven rijden, met een wat minder hoge en iets mildere toon. Zullen we dat dan maar beschouwen als de tol die het vorderen der jaren heft op de strijdbaarheid, het bijna-activisme waarvan mijn blogs van jaren terug waren doordrenkt en waar ik dus heus iets op heb ingeleverd. Niet ten koste van mijn principes en stellingnames. Want als het daar mee is gedaan, bestaat mijn alter ego, robschimmert, niet meer. Maar dat zal, verwacht ik, nog de nodige jaren duren, jaren waarin ik mijn lezers zal blijven bedienen. Met mijn hart en mijn verstand en met het grootst mogelijke plezier.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk. Bookmark de permalink .

3 reacties op Vijftien jaar webloggen

  1. Dhyan zegt:

    Waarvoor mijn hartelijke dank, je hebt volgens mij ook nooit een lezer geweerd.

  2. Margo zegt:

    Gefeliciteerd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s