Een vreugdeloze Gerard Cox

Een vreugdeloze oude man die duidelijk verdwaald is in deze tijd, waar hij dan ook niets mee heeft. Hoewel het volgens hem vroeger ook niet alles was, maar dat ondertussen wel de tijd is waarover hij niet uitgepraat lijkt. Zo laat Gerard Cox zich het meest kennen in het pagina’s lange interview in het Volkskrant Magazine van afgelopen zaterdag 1 november. Het chagrijn, de treurigheid is met bakken van de bladzijden af te scheppen en het houdt ook geen moment op. De mopperpot in optima forma, de conservatief en reactionair die niet stopt om zichzelf links te noemen, die zich wentelt in zijn verongelijktheid en ook nog die hardcore Feyenoord – fan is die het lekker vindt om op zijn cluppie te kankeren in de wetenschap dat het één keer in de tien jaar wel goed komt, als het ook eens kampioen wordt. En verder is het voor Cox eigenlijk nooit goed, omdat hij nou eenmaal een echte Rotterdammer is en je daarom een kankerpit hoort te zijn. Zoals Jaap Koopman, buschauffeur en hoofdpersoon in “Toen was geluk heel gewoon”, in een rol die Cox wel op het lijf kon zijn geschreven.

Zo erg dat Cox wel Jaap Koopman kon zijn geworden, te oordelen naar de krasse taal die in dat interview uit zijn mond is te horen en die de totale vreugdeloosheid in zijn levenshouding verraadt. Omdat in feite niet gek veel meer deugt en overal wat van te zeggen of op aan te merken valt, zoals Jaap Koopman hem dat vijftien jaar lang heeft voorgedaan en dus een rolmodel voor Cox kon worden. Die daarmee in de categorie van de Archie Bunkers en andere ontevredenen is terecht gekomen. Maar daarmee geen voorbeeld vormt dat navolging verdient. Althans voor mij zeker niet. Want het zal je maar gebeuren dat je jezelf zo buitenspel plaatst, je met al je ongenoegen en desinteresse verschanst in je eigen ongelijk, dat niettemin jouw waarheid en werkelijkheid blijft. Mag. Ook verdwalen en niet begrijpen. Maar houd het bij jezelf en val niemand ermee lastig of probeer nog iets van deze tijd en haar omgeving te begrijpen. Dan laat die tijd jou ook met rust en is iedereen ook jou goed gezind. Terwijl je nu een groot chagrijn blijkt, waar het nooit meer goed mee komt noch goed hoeft te komen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op Een vreugdeloze Gerard Cox

 1. Mack zegt:

  Maar voelt hij zich ook zo? De laatste keer dat ik hem zag was in een programma met drie andere oude knarren in het verre Oosten. Peter Faber straalde dan wel veel levensvreugde uit, maar ik moet er toch niet aan denken om zo te moeten acteren. Barry Stevens is een lieve oudere man, Willibrord maakte me erg aan het lachen, maar Cox toch ook wel.

 2. robschimmert zegt:

  @ Mack:
  Het leven kan best vrolijk blijven, merk ik, zonder de waan van de dag te omarmen of klakkeloos achter DWDD aan te hollen. Zonder is er nog genoeg te beleven dat plezier oplevert. Mij begint het tenminste steeds meer zo te vergaan. Maar ik blijf alert om niet de cynicus te worden die het allemaal beter weet omdat hij het al eens of meerdere keren heeft meegemaakt.

  • Mack zegt:

   Ok, maar dat heb je wel en weet je dus ook hoe zulke situaties verlopen, en daar mag je dus niks van zeggen.

  • dhyan1234 zegt:

   Ik vind maatschappij kritiek, ook al haalt het niks uit, bitter noodzakelijk vooral als de waan van de dag blijkt dreigt furore te gaan maken. Dan maar liever aangezien voor cynicus.

  • Margo zegt:

   Ik ben een gelukkig mens. Ik lees nog niet de halve krant en kijk heel selectief tv. Hoef ik me ook nergens aan te ergeren. Zonde van mijn tijd. Ik kan het je aanbevelen. Het land zit vol met wannabe’s en meningen. Dat boeit me geen millimeter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s