Agrarische hypocrisie

Met grof geweld en een grote bek valt er genoeg te bereiken. Zo is ongeveer wel de stand van de Nederlandse democratie, heeft de afgelopen week geleerd. Waarbij het er verder niet toe doet of je het gelijk wel of niet aan je zijde hebt. Want succes lijkt verzekerd bij voldoende ketelmuziek en gericht spierballenvertoon. Kijk naar de boeren die getoond hebben van wanten te weten als hun welbegrepen eigen belang in het geding dreigt te komen. Dan blijkt elke discussie of argumentatie uitgesloten c.q. overbodig als er dan nog alleen door roeien en ruiten wordt gegaan. Wat het vaderland en nog het meest Den Haag dan ook heeft geweten, toen alles, maar dan ook echt alles diende te wijken voor de rücksichtslose uitventing van het boerenbelang, zoals bijvoorbeeld die dringende afspraak in het ziekenhuis of een geplande trouwpartij. Jammer, maar nu even niet, omdat de boer voor ging of vond dat hij voor alles moest gaan, gedekt als hij zich wist door politieke windvanen als Wilders en Baudet, die nu eenmaal het meest gedijen als ze zich in de buurt van troebel water weten. En of dat er was, met al die gekrenkte boeren die zich miskend en bedrogen voelden door de cijfers van het RIVM en TNO en in de slipstream daarvan door de Haagse politiek. Terwijl de getallen er nota bene niet om logen, maar kennelijk niet in de kraam van de boeren te pas kwamen. Want ga er maar aan staan als blijkt dat Nederland met Noord – Spanje en Noord – Italië verantwoordelijk is voor de grootste stikstofuitstoot per vierkante meter in Europa. Daar helpt geen ander cijfer noch een lieve moeder aan.

En weet dan ook dat in de vaderlandse stikstofuitstoot circa 46% voor rekening komt van veeteelt en landbouw. Dan is het logisch dat daar pijnlijk beleid op wordt gezet, dat inderdaad au doet en dan de hypocriete reactie uit de boerenstand oproept die de brenger van al dat nieuws, de wetenschap en de onderzoekers, aan de schandpaal nagelt en van bedrog beticht. Sterker nog, dat dan nog vergezeld gaat van iets dat haast lijkt op de vermoorde onschuld, omdat er immers in Nederland juist zo milieubewust wordt geboerd. Wie het gelooft, mag het nu zeggen. Noem mij de boer die niet eerst naar zijn eigen beurs, omzet en bedrijf kijkt en dan, als er tenminste nog een muizengaatje is, wat ruimte ziet voor ander belang dan het eigen belang dat het zelfs toelaat om elk argument om te keren of zelfs te vervalsen. Met als het summum de bewering dat de boer de monden van de Nederlander voedt. Dat zal dan wel. Maar vermeld er dan tegelijk bij dat 90% van de totale agrarische omzet buiten de Nederlandse grenzen verdwijnt, een exportproduct is, waarvan dus geen enkele Nederlander profiteert, behalve dan de boer die zijn beurs weer wat dikker ziet worden. Waardoor de vraag of daartoe de Nederlandse natuur – dat beetje dat wij nog hebben – wel helemaal naar de ratsmodee moet worden geholpen, helemaal relevant geworden is. En nog het meest de logische en daarop volgende vraag of deze hypocrisie het vertrekpunt moet zijn om heel Nederland, met inbegrip van politiek beleid en de democratie, te ontregelen, zoals de afgelopen week dus is gebeurd. Wordt het niet tijd dat die boeren weer eens bij zinnen komen?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Agrarische hypocrisie

 1. Mack zegt:

  Het gelijk staat aan meerdere kanten. Boeren hebben wel een punt maar gebruiken valse argumenten. De metingen zijn niet correct bijvoorbeeld. Of: wij komen uit de natuur en we zien zelf wel hoe een boom erbij staat. Maar dat ze onevenredig veel moeten bijdragen van mensen die met het vliegtuig op vakantie gaan, daar worden ze stuurs van.

 2. Rob Alberts zegt:

  Het hele Stikstof gebeuren is iets dat iedereen in ons land aangaat.

  De manier van protesteren van de boeren gaat alle perken te buiten.

  Stille groet,

  • Dhyan zegt:

   Ach welnee, wat een flauwe kul weer net als die klimaatverandering. We moeten maar eens af van de arrogantie dat we overal wat aan kunnen doen en vervolgens menen dat ook te moeten doen. Als ze het hebben over slecht voor de aarde hebben ze het over slecht voor de mens. De aarde kan prima zoniet veel beter gedijen zonder mens dus als het slecht is voor de mens is dat natuurlijke selectie.

   • Rob Alberts zegt:

    Dat de mensheid eindig is daar ben ik mij van bewust.
    Toch wil ik dat uitsterven van de mensheid nog even uitstellen.
    Klimaatveranderingen heeft onze Aarde altijd gekend.

    Alleen nu heeft de mensheid teveel invloed op deze Klimaatcrisis.

    Persoonlijk ga ik dus voor duurzame oplossingen.
    Wat anderen doen is hun eigen keuze …

    Stille groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s