‘Peachez’: een kunststuk

Afgelopen zaterdagavond – het was in de Maastrichtse Bordenhal – had ik weer zo’n moment van gelukzalig besef dat de tijd dat Limburg in cultureel opzicht een achtergebleven gebied was, tot het verre verleden is gaan behoren. Zonder dat het allemaal avant garde is wat de klok slaat in theaters, musea en wat dies meer zij, want daar is de Amsterdamse binnenwereld immers goed genoeg voor, valt er in mijn directe omgeving genoeg aan eigentijdse en actuele kunst te genieten, welke er ook nog eens toe doet. Aanleiding vormde een voorstelling van de ambitieuze Toneelgroep Maastricht, waar de ware toneelliefhebber de vingers echt bij af kon likken. Onder regie van Michel Sluysmans, een van de artistiek directeuren van dit Maastrichts gezelschap, werd ‘Peachez’, een verhaal van Ilja Leonhard Pfeiffer, een huisauteur van het ensemble, op de planken gebracht door de acteurs Porgy Franssen en Maartje van de Wetering, welke daarbij muzikaal ondersteund werden door de Antwerpse muzikant Axl Peleman. Met een meer dan verrassende voorstelling als resultaat.

Niet alleen door de onthutsende apotheose, maar evenzeer door het fraaie proza dat nu eenmaal het handelsmerk van de schrijver Pfeiffer is. En bovenal door het sublieme spel van beide acteurs die van dit dramatische 21e-eeuwse liefdesverhaal, dat alle elementen van deze tijd bevatte, een kunststuk van formaat maakten, waar wij in elk geval niet snel over uitgepraat zullen raken. Niet alleen dus door het uitstekende acteren, maar ook door de inhoud van ‘Peachez’, de gedachten en bespiegelingen, de opbouw en de verhaallijn, die de kijker veel meegaven en tot nadenken stemden of uitnodigden. Wat wil je nog meer na zo’n avond van hedendaags toneel, was de enige terechte conclusie plus de daarop volgende logische constatering dat wij in Limburg bevoorrecht waren dat wij het spits mochten afbijten van een toernee die door Nederland tot medio december trekt en daarbij zonder twijfel volle zalen krijgt of die in elk geval zeker verdient. Want een aanrader mag ‘Peachez’ onomwonden genoemd worden.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s