Blankenheim in de herfst

Als de herfst dan toch gevierd moet worden – en waarom ook niet – dan liever goed en niet op zo’n misplaatst Oktoberfest dat ook maar uitgevonden lijkt om de leegte tussen zomer en december op te kunnen vullen en om aan de herfstvakantie ook een bestemming te geven. Want wat moet je anders, klinkt er zo vaak in deze tijd van het jaar, waarin vallende blaadjes in alle kleuren schoonheid brengen en nauwelijks een aanleiding kunnen vormen voor zwaarmoedigheid die dan maar weggespoeld wordt met Stiefels bier onder klanken van accordeons en blaasmuziek. En dat terwijl de draaglijke lichtheid van het bestaan, de bonte kermis die de herfst biedt, om de hoek te bewonderen is. Je hoeft er nauwelijks verder voor te rijden als je in Limburg woont. Kom er maar eens om in de Duitse Eifel die immers naast de deur gelegen is en bijna barst van haar schoonheid, juist in dat minst populaire jaargetij, als ze er even wat minder aangeharkt bij ligt, maar dat per omgaande camoufleert met veelkleurigheid, waarin het ene na het andere pittoreske stadje wordt verpakt. Lastig om in de reeks van plaatsen die aan het oog passeert een rangorde aan te brengen.

Vast staat in elk geval dat het vakwerk is dat overal de klok slaat. En niet zo’n klein beetje ook. Want welke stadskern wordt er niet beheerst door het onregelmatig wit en zwart onder al die leistenen daken. Met telkens weer een beekje of rivier, de Ahr, de Rur, en uiteraard de massieve burcht die door de eeuwen heen boven de miniatuurtjes die de Eifelstadjes zijn, is blijven uittorenen. Stadjes die onderling ook uitwisselbaar zijn, geen tijd of klok lijken te kennen en telkens weer even fraai, gemoedelijk en gezellig ogen en altijd voorzien zijn van die konditorei waar de licht opgewarmde Apfelstrudel opgediend wordt. Dat bedoelen we nou. Of je in Nideggen, Einruhr, Kornelimünster, Schleiden, Gemünd, Prüm, Stadtkyll of Blankenheim bent, je kunt er de herfst in volle omvang en optima forma vieren. Dat hebben wij eergisteren in het laatste stadje gedaan. En geloof het of niet. Wij waren net niet de enigen in dat stadje in de Duitse Eifel dat in tegenstelling tot ons Heuvelland geen pretpark is en dat gegarandeerd ook nooit zal worden.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Tips en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s