Het volgende verraad van Trump

Het moet maar weer eens gezegd worden. Het wordt met de dag lastiger om de moed erin te houden en het halfvolle glas ook als echt halfvol te beschouwen. Dat ligt nog niet eens aan de executies, liquidaties en aanslagen die de regelmaat van de klok volgen, omdat ze nu eenmaal tot de dagdagelijkse gang van zaken in ieders leven zijn gaan behoren, dus waar het maar mee gedaan moet worden. Vrolijk is anders, maar tegelijk is het ook niet anders dan dat het facts of life zijn geworden. In tegenstelling tot wat het wereldtoneel de laatste jaren te zien geeft. Met steeds minder aanleiding om daar nog een vorm van geruststelling in te vinden. Want de veiligheid en de zekerheid is daar met de komst van zoveel sterke mannen ver, heel ver te zoeken. Waar is de balans en het evenwicht gebleven die er stilzwijgend tussen zoveel grote mogendheden bestond en die haast de garantie gaf dat er vertrouwd kon worden op een soort van wereldwijd heersende vrede? Zij het dat dat iets teveel gezegd is. Maar in de buurt ervan kwam het in elk geval wel. Hoe het de andere en verkeerde kant is op gegaan en wanneer, is niet volstrekt duidelijk. Hoewel de grote onrust toch steeds meer te herleiden is tot de aanwezigheid van een Amerikaanse president die zich weinig gelegen laat liggen aan het gewicht van zijn ambt en aan zijn verantwoordelijkheden als hoofd van een land dat als sterkste mogendheid alle kaarten en troeven in handen heeft om de stabiliteit wereldwijd te handhaven c.q. tot stand te brengen.

Sinds zijn aantreden in 2017 is het hollend achteruit en de andere kant in de richting van onrust en onzekerheid gegaan onder het mom dat het belang van de Verenigde Staten ten allen tijde voorop diende te staan. Elk handelen, iedere beleidsdaad of besluit was daartoe te herleiden. Met alle pijnlijke en verontrustende gevolgen vandien, met name omdat sterke mannen links en rechts op de wereld door die terugtrekkende beweging van de sterke arm van Uncle Sam hun kans schoon zagen of die bijna geboden voelden. Op zulke momenten konden Poetin, Bolsonaro, Sisi, Netanyahu, Duterte, Modi, Xi om een boodschap gestuurd worden, om een paar illustere voorbeelden te noemen van vriendjes van Trump die ook weinig last van scrupules hebben om hun doelen te bereiken en daarmee dus zijn beste maatjes zijn. Met dan nu weer aan de bal Erdogan die van Trump groen licht kreeg om af te rekenen met de Koerden in Noord – Syrië, nadat deze eerst zo vriendelijk waren geweest om onder de paraplu van de VS het vuile werk tegen IS op te knappen. Een schoolvoorbeeld van verraad en tegelijk cynisme, omdat de VS ter plekke, vond Trump, niets meer te zoeken hadden. Waardoor die Erdogan die in zijn eigen land duidelijk op verlies staat en uit de gunst raakt, de oorlog als beproefd middel ter hand kan nemen om de kiezer, het Turkse volk aan zijn kant te krijgen. Met behulp van een Amerikaanse president die ook hier weer de rol van Judas met verve vervult en zo de wereld tot een onveilige en onbarmhartige plek maakt. Een president die daarom niet snel genoeg afgezet kan worden. Liever vandaag dan morgen nog.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Het volgende verraad van Trump

  1. Mack zegt:

    Zo! Jij kunt niet meer naar Amerika of Turkije zonder opgepakt te worden.

  2. pjotr zegt:

    Voor ons Europeanen rijst de vraag: Kunnen we nog op afspraken met de Amerikanen rekenen? Of laat Trump iedere bondgenoot met hetzelfde gemak vallen als de Koerden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s