‘We do remember’

Nog een paar dagen en het is 75 jaar geleden dat de bevrijding van Nederland na vier tot vijf oorlogsjaren een feit werd, te beginnen in Zuid – Nederland, vanaf september 1944. Het komend jaar zal aan deze historische gebeurtenis door het hele land ruimschoots aandacht worden besteed. Een herdenking welke een bijzonder cachet krijgt omdat het waarschijnlijk toch de laatste keer zal zijn dat de generatie die die bevrijding bewust heeft meegemaakt, die er ooggetuige van was, haar ervaringen nog kan delen met de overige en jongere Nederlanders. Het spits van al die herdenkingen wordt uiteraard afgebeten door Zuid-Limburg waar met name op lokaal niveau een aantal verrassende initiatieven zijn genomen om die oorlogsjaren zoals die op dorps – of regionaal niveau ervaren werden, opnieuw tot leven te brengen. Wat betekende de bezetting en bevrijding voor de inwoners van Zuid-Limburg, in welke vorm manifesteerden bevrijding en bezetting zich? Het Museum Valkenburg heeft om dat inzichtelijker te maken onder de titel “We do remember” een uitgebreide tentoonstelling ingericht waar meer dan vijfhonderd merendeels nog nooit vertoonde documenten, foto’s, films en voorwerpen worden getoond, waarbij uiteraard de nadruk ligt op de gebeurtenissen en het dagelijks leven in het Valkenburg van die jaren. Er zijn een viertal thema’s in deze expositie te onderkennen.

Allereerst de inval in Valkenburg en de periode van de bezetting. Dan het verhaal van de slag om Groot Valkenburg, zoals die zich voltrok in de septemberdagen van 1944. Waarbij een speciale plaats is ingeruimd voor het portretteren van de Amerikaanse soldaten die bij deze strijd zijn omgekomen. Dat is op een dusdanig stijlvolle en tegelijk indringende manier gedaan dat het wat mij betreft het hoogtepunt van deze tentoonstelling is. Verder wordt uitgebreid de rol belicht welke het 91ste Evacuation Hospital in het grote klooster in Valkenburg voor het Amerikaanse leger vervulde. En last but not least komen de laatste, nog levende getuigen in gefilmde interviews aan het woord, die met het vertellen van hun ervaringen en herinneringen de oorlogstijd zoals Valkenburg die kende, veel dichterbij en opnieuw tot leven brengen. Met alleen deze opsomming en toelichting wordt de kwaliteit en de zeggingskracht van deze tentoonstelling tekort gedaan. Aan de andere kant is het ondoenlijk om enkel met woorden  recht te doen aan het geweldig resultaat dat de inspanningen van de organisatoren van dit “We do remember” hebben opgeleverd. Dus beperk ik mij tot de aanbeveling en het advies om hiervoor vooral de gang naar Valkenburg te maken. Het levert gegarandeerd twee tot drie welbestede uren op en bovendien het besef dat we blij mogen zijn dat we in deze tijd kunnen leven.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Tips en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s