Een omkerende wereld

Schaamteloosheid, welbegrepen eigenbelang en arrogantie gaan hand in hand bij de debatten over de grote thema’s van dit moment, de massa-emigratie en de klimaatcrisis. Met de rijke landen als de koplopers daarin. Herinner nog hoe de Italiaanse populist en fascist Salvini door zijn mede-Europeanen in de steek werd gelaten en eigenlijk in de kou werd gezet toen hij en de Italianen het probleem van de bootvluchtelingen en illegalen integraal op hun bord hadden en het ook in hun eentje mochten opsoppen. Geen van de Europese partners die op dat moment thuis gaf, liever de andere kant op keek, maar Salvini daardoor wel meteen in een electorale zetel plaatste. Iets soortgelijks speelt zich momenteel af rond de bosbranden in het Amazone-gebied, met een directe link naar de klimaatproblematiek. Hoofdrolspeler en Kop van Jut in het hele verhaal is de Braziliaanse president Bolsonaro, ook zo’n rauwrechtse populist en fascist tegelijk, die door de arrogantie van de rest van de rijke wereld op zijn wenken wordt bediend om met hoog oplopende retoriek de nationalistische sentimenten van het Braziliaanse volk te bespelen. Hoe dom en hoe weg van de wereld kun je zijn om als G7, de rijkste zeven Westerse landen, 18 miljoen euro beschikbaar te stellen om de bosbranden in het Amazone-gebied te bestrijden. Nog minder dan een fooi die iets meer dan 2 miljoen die per rijk land werd gedoteerd. Hoe kom je erop? Schaamteloos heet dat, beledigend om het naar het verhitte en trotse Braziliaanse gemoed te vertalen.

Waar Bolsonaro dus goed weg mee wist en het meteen ook nog breder trok door er op te wijzen dat Europa niet anders heeft gedaan dan die momenteel brandstichtende Braziliaanse boeren. Want zijn er in Europa ook niet veel bossen gekapt om de economie te doen groeien? Dus waarom dan moord en brand geschreeuwd als die boeren nu in feite, maar een eeuw later hetzelfde doen, is de wel terechte opmerking van Bolsonaro. Waarmee hij ook een wereldwijd sentiment verwoordt, als hij refereert aan de hypocrisie van de rijke landen in het klimaatdebat die namelijk vinden dat iedereen zijn economie en manier van leven moet aanpassen om verder onheil, een nog toenemende opwarming van de aarde, te voorkomen. En dat, zo betoogt hij, terwijl die problematiek juist veroorzaakt werd door diezelfde rijke landen met hun ongebreidelde industriële ontwikkeling. Waardoor het extra navrant is dat van de arme landen die nu aan de beurt zijn om hun deel van de koek op te eisen, gevraagd wordt te matigen en het zelfs gebeurt dat een groot deel van de lasten van de oplossing van het klimaatprobleem op hen afgewenteld wordt. Zeg maar eens, hoe vervelend en lastig dat ook is, dat dit ongeleide projectiel, deze abjecte figuur, niet het gelijk aan zijn zijde heeft? En werd hij niet door dat aanmatigend clubje rijke, maar o zo domme landen, vorstelijk op zijn wenken bediend, in een wereld die zich aan het omkeren is.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Een omkerende wereld

  1. Rob Alberts zegt:

    Naast mij komt een houtgestookte energiecentrale.
    Achter mij woont een asielzoekster ( 10 jaar in Nederland ) met een hier in Nederland geboren zesjarig zoontje. De uitspraak voor hun asielaanvraag duurt nog steeds.

    Bezorgde groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s