Echt Augustus…..

Gek toch. Op zo’n dag als vandaag, 22 augustus, komt dat typische augustus-gevoel pas echt binnen. Waarin, ondanks een naderende nieuwe warmteperiode en misschien zelfs hittegolf, het besef overheerst dat ze toch bijna voorbij is die mooie zomer. Wat gepaard gaat met weemoed en melancholie en waardoor het licht opeens waarachtig anders lijkt te schijnen en de tuin, hoewel nog niet uitgebloeid, toch in haar nadagen van dit jaar begint terecht te komen. Dat is augustus wat het nou precies is. Alles groeit weliswaar nog, maar het hoogtepunt is al weer ver voorbij. Nog een beetje hooimaand, maar overwegend oogstmaand, met een bloei die haast gepasseerd is. Dus eind van de zomervakantie, kroedwusj, Maria Hemelvaart en loomheid die zich nog eenmaal strekt over het verwarmde land.

Maand van pas op de plaats, waarin verder niets anders gebeurt dan dat er nagenoten wordt van en teruggeblikt wordt op de zomer die zich een paar maanden terug zo hoopvol aankondigde met een periode van brandende warmte, dus op de grens van mei en juni een wenkend perspectief en vooruitzicht bood. Hoe anders is dat op dit moment, met die toekomst van toen die het verleden van nu werd. Waarin de herinnering en de terugblik overheersen en tegelijk gestold worden in weemoed, omdat het idee van het zwarte gat dat september en de maanden daarna vormen, moeilijk aanlokkelijk genoemd kan worden. Met hoogstens die schrale troost van dat surrogaat, dat per slot van rekening best wel genietbaar is, dat doekje voor het bloeden dat ‘oudewijvenzomer’ heet en dat ergens in september of oktober zeker een keertje langs zal komen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Echt Augustus…..

  1. Mack zegt:

    Mooi geschreven, eigenlijk doet alleen de maand juli er toe. De rest is opbouw en afbraak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s