De plaag van wetenschapsblabla

Nog voordat de maand augustus was aangebroken, dus al meer dan drie weken geleden, werd ons omstandig de komst van een muggen – en wespenplaag van ongekende omvang voorgehouden. Dat we er maar vast rekening mee gingen houden en inderdaad op het ergste waren voorbereid. Als oorzaak werd de afgelopen zachte winter genoemd. Uit welke bron die waarschuwing afkomstig was, kan ik me niet meer zo goed herinneren, hoewel ik nog wel zoveel weet dan dat ze van onverdachte, want wetenschappelijke, herkomst was. Hoewel dat ook niet alles zegt. Want wie studeert er tegenwoordig niet af en kan zo autoriteit claimen? Waardoor er logischerwijs ook steeds meer kaf onder het koren komt te verkeren dat voor de leek of de buitenstaander uiteraard lastiger te herkennen wordt. Te meer als eigenlijk ieder zijn ei op internet kan leggen, waarvan het waarheidsgehalte dan wel geldigheid voor de outsider en niet-ingewijde onmogelijk vast te stellen is. Zie sowieso maar de weg te vinden in die rijstebrijberg van meningen, beweringen en wat dies meer zij.

Hoewel aan de andere kant de media daar meer dan uitstekend mee worden bediend aangezien zij eruit kunnen pikken wat hen gerieft en waarvan vermoed kan worden dat daarmee het kijkend – en lezend – of luisterend publiek wordt geprikkeld en behaagd. Vermoedelijk is dat het kader waarbinnen en de achtergrond waartegen die betreffende onheilstijding over aankomende plagen van insecten moet worden geplaatst. Met als extra verraderlijke bijkomstigheid de in de zomermaanden heersende komkommertijd waardoor de respektievelijke media verlegen zitten om nieuws en feiten die de verbeelding weten te tarten. Zodat de selectie nog minder nauwkeurig wordt en deze Indianenverhalen verspreid kunnen worden. Want dat die waarschuwing en boodschap die status heeft bereikt, is inmiddels meer dan zonneklaar, nu in de afgelopen weken van augustus, tot op de dag van vandaag, geen mug, geen vlieg, geen wesp binnen mijn bereik en mijn gezichtsveld is gekomen. Of doe ik iets niet goed of helemaal fout, waardoor ik plaagongevoelig ben geworden en die wetenschapsblabla dus met een korrel zout ben gaan nemen?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De plaag van wetenschapsblabla

  1. Mack zegt:

    Geen vlieg? Hier barst het ervan. met muggen en wespen valt het mee.

  2. Dhyan zegt:

    Het beste is om daar niet op af te gaan maar zelf de constatering te doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s