De derde Zomergast, Nina Jurna

De ene Zomergast is de andere niet. Zoveel is gisterenavond eens te meer zonneklaar geworden na het echec van de uitzending van vorige week waarin schrijfster Hanna Bervoets wellicht ten overvloede bewees dat met wijsneuzerij, maniertjes en gebaartjes voor oninteressante mensen geen wereld te winnen is. Als ze gewoon had gedaan en vooral bij zichzelf was gebleven, had ze een televisie-avond gemaakt van het formaat en een inhoud zoals Nina Jurna, NRC – correspondente in Latijns-Amerika, dus wel wist te bewerkstelligen. Zonder hoog van de toren te blazen, maar door een helder verhaal te vertellen waarin twee rode draden te herkennen waren, die uiteindelijk toch met elkaar vervlochten bleken te zijn. Allereerst nam ze de kijker mee naar het continent dat haar werkgebied was en dat tot haar verbazing en teleurstelling toch nooit echte belangstelling in Nederland had weten te oogsten. Stapsgewijs en heel toegankelijk vertelde zij het verhaal van het hedendaagse Latijns-Amerika, zoals zich dat momenteel nogal heftig aan het ontrollen is.

Met uiteraard daarbij het meeste oog en aandacht voor de Braziliaanse dramatiek, omdat die zich nu eenmaal het dichtst bij haar huidige standplaats, Rio de Janeiro, bevindt. Waarmee de persoonlijke toets ook zijn intrede deed in de vorm van de vertelling van haar eigen leven, dat in feite dertig jaar lang in het teken heeft gestaan van de speurtocht naar haar biologische roots. Met als resultaat een fascinerende geschiedenis over omzwervingen en emotionele ontmoetingen die telkens weer verankerd werden in de keuzes die zij maakte om op dat moment richting te geven aan haar leven. Wat haar in Drenthe bracht, in Utrecht, Amsterdam, Suriname, Rio en binnenkort ook in Palestina, waarbij zowel haar gevoel als haar verstand, of liever gezegd een mix ervan, het resultaat bepaalden. Precies zo liet Nina Jurna zich als de derde Zomergast zien, die haar verhaal vertelde. Met het hoofd en het hart en zonder ingewikkelde omwegen waardoor het een uitzending werd waar met warmte naar teruggekeken zal worden.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De derde Zomergast, Nina Jurna

  1. Rob Alberts zegt:

    Ik las elders ook al over deze prachtige uitzending. Ik heb geen tv. En meestal mis ik en tv ook niet.

    Maar deze uitzending ga ik op het internet nakijken.

    Vriendelijke groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s