De stokebrand die Trump heet

Stokebrand. Misschien is dat nog wel de beste kwalificatie voor Trump sinds hij in de hoedanigheid van Amerikaans president nu al tweeënhalf jaar het wereldtoneel onveilig mag maken en dat dus ook daadwerkelijk doet, gelegitimeerd als hij zich weet door de lijfspreuk “America first”, welke hij met veel bombast tijdens zijn inauguratie introduceerde. Terwijl een wereld toekeek die niet wist wat ze toen hoorde, maar die het sindsdien dus heeft geweten wat deze stokebrand daar onder verstaat. Waardoor ze nu met veel meer brokken zit dan er waren voordat hij in 2017 aan de macht kwam. Dat dat maar even vastgesteld wordt. Want we zouden het kunnen vergeten en niet beter weten alsof de toestand die we nu kennen, de gewoonste zaak van de wereld zou zijn. Dus niet. Dankzij Trump en zijn hofhouding en verdere Republikeinse entourage, die bijeen genomen in feite alleen maar spanningen en conflicten in het leven hebben geroepen of verder hebben aangeblazen dan wel verergerd. Gewoon door een streep door verdragen en overeenkomsten te zetten of deze op te zeggen. Alsof met harmonie, overeenstemming, eensgezindheid en afspraken het Amerikaans belang in het geding zou zijn, was de indruk die voortdurend werd gewekt vanuit Washington.

Met als enig gevolg een steeds hoger oplopend conflict met Iran na het eenzijdig stoppen van de nucleaire deal met dat land, een uit de hand lopende handelsoorlog met China, waar de hele wereldeconomie last van gaat krijgen en een ijskoud geworden relatie tussen Europa en de Verenigde Staten, waar niets en niemand mee is gediend. De ketelmuziek waarmee het contact tussen Trump en Kim Jong Un van Noord-Korea begeleid werd, heeft evenmin tot iets geleid. Ja, tot meer Noordkoreaans zelfbewustzijn en assertiviteit, waardoor dat land gewoon zijn eigen nucleaire naad blijft naaien en een lange neus tegen de rest van de wereld trekt. Dan de Amerikaanse bemoeienis met de interne aangelegenheden van Venezuela, waardoor de crisis in dat land alleen maar verergerd is en de Venezolanen geplet worden tussen Maduro’s hamer en Trumps aambeeld. Een ruzie of schoffering meer of minder is dagelijkse kost en business as usual geworden. Merkel, May, Erdogan en Trudeau kunnen er inmiddels rijkelijk over meepraten. En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, is hij in die paar jaar de beste maatjes geworden met autocraten als Poetin, Orban, Bolsonaro, Duterte en nog meer van dat slag, dat ook eerder de naam van rotzooischopper dan staatshoofd verdient. Het is maar dat men dat weet. Blijft de dwingende vraag of de wereld wel bestand is tegen nog eens vier, vijf jaar Trump. Wat best iets is om over na te denken. Omdat een stokebrand van zijn formaat, zo’n rotzooitrapper dus, in staat is om de hele wereld per ommegaande in de fik te zetten als zijn lijfspreuk “America first” daar om vraagt.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op De stokebrand die Trump heet

 1. Dhyan zegt:

  Ik hou mijn hart vast…

 2. math zegt:

  Ik heb vier kleinzonen 11,9,8 en 4 jaar.

 3. math zegt:

  Ik heb vier kleinkinderen 11,9,8,en 4 jaar.

 4. math zegt:

  een reactie deleten, gaat ergens iets fout.

 5. Mack zegt:

  Ik zie het toch anders. Ik ben het geheel met je eens dat een waardeloze president is, en dat het beter zou zijn als hij niet herkozen wordt, maar die zogenaamde schade is binnen de kortste keren weer gerepareerd met een fatsoenlijke man aan het roer. Ik heb het gezien aan de relatie met Noord-Korea. Van uiterst vijandig naar in minder dan geen tijd een goede verstandhouding. Zo gaat dat dus. Het stelt allemaal niet al te veel voor, die woorden. Ik geloof ook nooit dat hij herkozen wordt. Kan me dat gewoon niet voorstellen, maar goed, dat zegt dus niks.

 6. Sjoerd zegt:

  Ik begrijp nog steeds niet hoe iemand daarop kan stemmen.

 7. Laurent zegt:

  Internationaal gezien zijn het de mensen die nu in Trumps kabinet zitten die de grote schade aanrichten, Bolton en Pompeo. Dat zijn twee uiterst agressieve extreemrechtse maniakken. Trump is een kwaadaardige clown. Binnenlands richt hij wel enorm veel schade aan met zijn permanente haatpreken, maar ook daar wordt de grootste schade aangericht door het afschaffen van talloze milieubeschermende maatregelen en andere reguleringen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s