Een mislukte Zomergast

Het zou ook wat zijn als ze door haar ex-collegarecensenten tot aan de enkels was afgezaagd. Want zo klein is dat wereldje ook weer wel dan dat het ons-kent-ons toch krachtiger is dan objectiviteit in de oordeelsvorming. Sterker nog, ze werd de hemel in geprezen als de ware zomergast die zich als geen ander had voorbereid, schrijfster en mediawetenschapper Hanna Bervoets. Hoe ver de binnenwereld en de klank van de incrowd wel verwijderd kunnen zijn van de buitenstaander, die altijd weer hoopvol gestemd aanschuift voor de volgende aflevering van Zomergasten, werd gisterenavond voor de zoveelste maal bewezen. Want voor mij was genoeg na een dik half uur echt en meer dan genoeg omdat het mij onmogelijk werd gemaakt om een rode draad in de uitzending en in het modieuze gebabbel te ontdekken. Hoezo insluiten en daar de mond vol van hebben als er met jargon alleen maar uitgesloten wordt en kijkers vol onbegrip en niet-weten wel het spoor in betogen en uiteenzettingen kwijt moeten raken. Als ze al niet, zoals ik, aan die moeite niet eens toekwamen, afgeleid als ze wel moesten worden door die nieuwe kwaal waaraan heel spraakmakend Nederland tegenwoordig lijdt.

Het gesticuleren, het overvloedig en overdreven gebruik van handgebaren, die een bewering en betoog blijkbaar kracht bij moeten zetten. Met Hanna Bervoets als de verpersoonlijking van die hedendaagse ziekte en wat mij betreft gekmakend tekort die zoveel aandacht trekt en vangt, dat het nauwelijks nog mogelijk is om het gesproken woord te volgen, terwijl het daar, naast de gekozen tv-fragmenten, toch bij uitstek om gaat. Voeg daar nog eens aan toe dat nadrukkelijk gebruik van die keel-r, oftewel Gooise r, en het zal duidelijk zijn dat zij met haar dubbele en zo gekoesterde handicap geen partij voor mij als echt belangstellende kijker kon zijn. Omdat ik gewoon serieus genomen wil worden en me niet in de positie van gehoorgestoorde buitenstaander gedrongen wens, die vanuit de Amsterdamse Olympus een soort van doventolk gestuurd krijgt. Want de meneer in het land mocht de complexiteit van haar verhaal eens niet kunnen begrijpen. Dat beeld riep deze Hanna Bervoets op, terwijl ze in de mediawetenschap heeft doorgeleerd. Maar zo te zien heeft ze van al het daar geleerde heel weinig begrepen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Een mislukte Zomergast

 1. Mack zegt:

  Ik heb net drie seconden gekeken om te begrijpen wat je bedoelde. Maar het is nu duidelijk. Ik zie het programma niet meer zo vaak. Ik geloof dat ik die met Harry Mulisch de beste vond die ik gezien heb.

 2. Ximaar zegt:

  Eerst maar even terugheengezapt. Direct kijken naar Zomergasten doe ik al jaren niet meer. Hou dat niet vol en ik vind het zonde van m’n tijd. Dus lekker een dag later er doorheen gaan en blijven hangen bij dingen die me aantrekken. Het eerste filmpje over de walrussen trok me idd aan. Daarna werd het niet veel meer en binnen een half uur was ik door de uitzending. Daarmee scoort deze vrouw bij mij niet beter of slechter dan andere gasten. Zelden is er wat mij betreft een gast met een apart verhaal en aparte fragmenten. In dat licht bezien had de VPRO al 10 jaar geleden kunnen stoppen met dit programma. Maar er zullen zeker mensen zijn die deze aflevering mooi vonden, die hou je altijd.

 3. math zegt:

  Ik ben ook snel afgehaakt toen ze begon over haar robinson-eiland en wat dat ook moge zijn. Wat een gewauwel over niks. Alleen reclame voor zichzelf? Alhoewel dat meestal het geval is. De vijver waaruit gevist kan worden is opgedroogd tijdens de laatste warme zomer. Ik kan mijn kijktijd heus beter benutten.

 4. sjogkel zegt:

  Ik neem een gast zoals die is, het kan meevallen of tegenvallen. Er is tijd, er hoeft geen reclame of andere gast. Laat maar komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s