De hypocrisie in kaart gebracht

Het grote woord hypocrisie zal ik zeker niet gebruiken. Maar ontkennen kan ik niet dat het ongemak zich meer en meer van mij meester maakt als ik zie wat voor een regelgeving er al niet wordt opgetuigd om onszelf tegen onze eigen zwakheden te beschermen. Begrijp me niet verkeerd. Er is niets mis mee om het gebruik van alcoholica door jongeren te ontmoedigen, om paal en perk aan drankmisbruik door de jongste jeugd te stellen. Prima. Zoals er ook niets aan te merken valt op het beleid dat zich richt op terugdringen van roken in openbare ruimten, om verkoop en gebruik van tabaksartikelen steeds lastiger en onaantrekkelijker te maken. Wat zelfs succes lijkt te hebben gezien de omslag die in het denken heeft plaats gevonden. Want welke roker wordt momenteel niet als een loser gezien? Die winst, dat terugveroverd terrein ten gunste van ieders gezondheid zou tot tevredenheid moeten stemmen als er ook niet een andere kant was, een donkere kant waar nauwelijks over gerept wordt, welke als haast vanzelfsprekend en onvermijdelijk wordt afgedaan. Omdat het nu eenmaal is zoals het is en bij de moderne tijd zou behoren. Waarmee de passiviteit wordt afgedaan, de machteloosheid om tegen dit verschijnsel ook maar iets te beginnen, gerechtvaardigd is. Het gaat natuurlijk over het hand over hand toegenomen drugsgebruik dat het moderne leven stukken draaglijker zou maken.

Want feesten, feesten en nog eens feesten, de hele nacht door, is niet meer mogelijk op eigen kracht en kan nog alleen worden volgehouden met behulp van pilletjes, speed, hasj, coke, xtc, amfetamine en hoe al dat spul nog meer mag heten. Wat in de topsport niet is toegestaan en waar dus schoon prestaties geleverd moeten worden, is in zwang en doodnormaal in het dagdagelijkse leven van iedereen en ook nog eens geaccepteerd. Terwijl daarbij de gezondheid net zo in het geding is als bij het gebruik van alcohol en allerhande tabaksproducten. Maar wie of wat laat van zich horen om de kat de bel aan te binden? Urgentie genoeg, omdat de hele handel en productie die aan de consumptie van al dit spul ten grondslag ligt, ook nog eens beheerd en beheerst wordt door criminelen. Onverdraaglijk dus, dit verschijnsel en nog veel meer omdat er door niks en niemand een poot wordt uitgestoken om deze kolossale misstand te voorkomen dan wel te lijf te gaan. Nee, dweilen met de kraan open wordt geprefereerd, terwijl nog eens de andere kant op wordt gekeken. Daar krijg ik nou buikpijn van en dan vooral als er links en rechts ronkend wordt gerefereerd aan het overheidsbeleid dat dan daadkrachtig heet gezien al die anti-alcohol – en anti-rookcampagnes, die dan zo succesvol zijn, terwijl aan de achterkant ervan nog een wereld en meer dan dat te winnen is. Moeten we dan toch maar van hypocrisie spreken?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving. Bookmark de permalink .

3 reacties op De hypocrisie in kaart gebracht

  1. Sjoerd zegt:

    Hier kan ik me dan wel volledig bij aansluiten…

  2. sjogkel zegt:

    De legale tabak en alcohol zijn de grootste boosdoeners (wat betreft aantal slachtoffers). Daarnaast de productie en handel van zgn. illegale middelen, dit werkt ontwrichtend. Het is ook onmacht, de nadelen van onze welvaartscultuur cq economische groei kunnen of willen we niet zien, laat staan aanpakken, dan moet je gaan terugdraaien of juist alles reguleren. Bewustwording werkt bij kleine groep en gaat heel langzaam. Minder feesten? Minder vliegen? Minder vlees eten? Ik zie het niet gebeuren.

  3. Dhyan zegt:

    De overheid geeft alleen de voorkeur en afkeuren door middel van wetgeving of propaganda via de reclameblokken op TV (je weet wel die lichtjeaan- raampjedicht-deuropslot kretologie of die baarlijke nonsens dat je zelf mag kiezen bij donorregistratie waar je moet kiezen anders ben je de klos) en de mensen worden verondersteld elkaar de les te lezen op het niet nakomen daarvan. Door de politie wordt amper nog opgetreden of slechts dan indien dat de schatkist ten goede komt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s