Mijn eigen hitteplan

In weerwil van alle goed bedoelde adviezen van het KNMI, het RIVM, het Rode Kruis , de ANWB en al die andere instanties die over mijn heil zeggen te waken, gun ik mijzelf toch de vrijheid om mijn eigen hitteplan te trekken. Want waarom zou ik niet beter weten wat goed voor mij is dan al die anonieme wijsneuzen die vanachter hun bureau en op afstand met ideetjes komen waarvan zij beweren dat die het beste voor mij zijn zonder mij of mijn situatie te kennen? Ik bedoel maar. En zo ga ik dus op mijn eigen wijze met de hitte die mij omgeeft en op mij afkomt aan de slag. Vanaf het eerste moment dat de warmte van de komende dag zich aandient. En dat is natuurlijk op warme dagen zoals we die nu zo intens beleven, al meteen bij het wakker worden. Want vanaf minuut 1 dient er bij de les te worden gebleven, althans vind ik, om de warmte beheersbaar te houden en niet achter de feiten aan te lopen, waardoor het wat de hittebestrijding betreft dweilen wordt met de kraan open en niets meer helpt. Trouwens, zo’n moeite is het niet om voortdurend alert te zijn, want wat valt er verder nog te doen als er niets gedaan kan worden bij zulke extreme temperaturen? Wat op zich al een probaat middel is, dat dolce far niente, dat zalig niets doen en het hoofd ‘koel’ houden in zulke omstandigheden, en daarom ook de hele dag mijn uitgangspunt is. Daarnaast ben ik voortdurend gespitst op de beheersing van het klimaat van de omgeving waarin ik verkeer.

En dat houdt op voorhand in dat de warmte, de zonnestralen, buiten de plek, waar ik verblijf, mijn woning, worden gehouden. Consequent. Zij het dat de dag begint met het verkoelen van de huiskamer door de ochtendkoelte daarin toe te laten zolang als dat mogelijk is en het buiten kouder is dan binnen. Zodra die verhouding in haar tegendeel verkeert, gaan deuren en ramen dicht, potdicht, worden de rolluiken gesloten om elke bron van warmte buiten mijn huis te houden. Met als doelstelling om het verschil tussen buiten – en binnentemperatuur op circa tien graden te houden. Wat mij gewoonlijk wel lukt bij de extreme hitte die we nu ook weer meemaken. En zoals gezegd houd ik mij heel rustig, doe weinig en tracht mij ook door niets te laten enerveren. Op zijn tijd een glas water, vooral geen alcohol en voor de rest stilletjes binnen blijven, inderdaad in de betrekkelijke duisternis, die echt wel enige koelte garandeert en bovendien het beeld verbetert op mijn tv die natuurlijk aan staat om de dagelijkse reportages van de Tour de France te volgen. En laat het kijken daarnaar, naar de inspanningen van het profpeloton in de bloedhete Zuid – Franse zon, mijn beleving van de warmte om mij heen, meteen in het juiste perspectief plaatsen. Wat ook helpt. Zo niet, dan heb ik ten langen leste nog altijd de ventilator bij de hand die met haar standen 1, 2 en 3 genoeg soelaas en differentiatie biedt om een eventueel vermeend lijden in en van warmte danig te verzachten en mijn eigen hitteplan daarmee te vervolmaken.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Mijn eigen hitteplan

  1. Sjoerd zegt:

    Screens naar onder, gordijnen dicht en lekker de airco aan… Moet kunnen met de zonnepanelen op dak.

  2. terrebel zegt:

    Misschien kunnen wij tips vragen van mensen die gewend zijn om in de tropen te leven? Zelf geef ik de ‘schuld’ van de hitte aan die duizenden mensen die maandenlang lopen te zeuren dat het toch maar weer eens warm moet worden. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s