‘De onvervulde belofte’

Min of meer bij toeval kreeg ik het boek “De onvervulde belofte” van sociaal wetenschapper Rob de Lange in handen. De ondertitel ‘sociale, economische en politieke analyse van de tijd waarin wij leven’ sprong vooral in het oog en triggerde mij direct. Want probeer nog maar eens het zicht te houden op alle ontwikkelingen, gebeurtenissen, onderstromen en perpectieven die onze samenleving en ook ons bestaan omgeven. Dat is voor de gemiddelde mens haast ondoenlijk, waardoor dat gevoel dat alles je overkomt, dat neigt naar vervreemding en slachtofferschap, maar al te gemakkelijk kan ontstaan. Welnu, Rob de Lange probeert met zijn boek daartegen een dam op te werpen en handvaten te bieden om onze tijd met al haar hindernissen, gevaren en valkuilen te begrijpen. Op de achterflap van zijn boek verwoordt hij een en ander als volgt:

“Dit zijn turbulente tijden: de materiële ongelijkheid tussen bevolkingsgroepen neemt toe, er is groeiende onvrede en boosheid, de globalisering zet almaar verder door, er is sprake van verdergaande flexibilisering en verlies van zekerheid in inkomens- en arbeidsverhoudingen en het zwaartepunt van de machtsverhoudingen op wereldniveau verschuift van de Atlantische naar de Indische Oceaan. Zekerheden als de hegemonie van de Verenigde Staten en oude vertrouwde Atlantische bondgenootschappen worden snel minder vanzelfsprekend. De Europese Unie zou in die wereld op drift een veilig bastion kunnen vormen, maar zij worstelt vooralsnog met haar identiteit, eurosceptische krachten in de lidstaten en ernstige democratische tekorten. Populisten ter linker- maar vooral ter rechterzijde maken gretig gebruik van de onzekerheid en onvrede om hun simplistische boodschappen aan de man te brengen. Meer dan riskant nationalisme en dromerijen over terugkeer naar vroeger, toen alles beter was, hebben zij echter niet te bieden. Dit boek probeert deze en andere ontwikkelingen in hun onderlinge samenhang te begrijpen en probeert te zoeken naar constructieve perspectieven.”

Best ambitieus, zo’n doelstelling, waarmee de niet-wetende, niet-begrijpende lezer bediend zou moeten worden. Waarin Rob de Lange wat mij betreft grotendeels slaagt, luidt mijn conclusie na zijn boek gelezen te hebben. Met zijn eruditie en gewapend met een omvangrijke kennis van feiten, ideeën en theorieën weet hij via een breed uitwaaierend, maar altijd samenhangend en transparant betoog dat toch steeds bij de rode draad en de essentie terugkeert, de lezer vast te houden, bij de hand te nemen en te overtuigen. Dat heeft geleid tot een boek dat zowel een kaleidoscoop als vademecum is om de hedendaagse ontwikkelingen te kunnen begrijpen en op waarde te schatten. En dat ook nog eens laagdrempelig en toegankelijk is. Een aanrader, zonder meer, welke uitgegeven is bij Gompel&Svacina in Oud-Turnhout en daar te verkrijgen is via http://www.gompel-svacina.eu

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Boeken, Tips en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op ‘De onvervulde belofte’

  1. dhyan1234 zegt:

    Ik vind populisten een denigrerend woord, misschien moeten we ze realisten noemen.

    • robschimmert zegt:

      Nou, zo hoog te paard behoren populisten zeker niet gezet te worden met hun simpele oplossingen voor de meest ingewikkelde problemen. Ik zou het boek maar eerst lezen alvorens al met deze stellingname te komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s