Een fregat voor oorlogshitsers

Het gemak, nee, de bijna-vanzelfsprekendheid waarmee Nederland een fregat beschikbaar stelt om de veiligheid in de Straat van Hormoez bij Iran en het Arabisch schiereiland te bewaken, roept genoeg vraagtekens en twijfels op. De haast waarmee op een dringend verzoek van de Verenigde Staten, hoewel dringend zachtjes uitgedrukt is, gereageerd werd, mag gerust verontrustend genoemd worden. Met name het klakkeloos dansen naar de pijpen van Trump, Bolton, Pompeo en hun ambassadeur in Nederland, Hoekstra, verdient allesbehalve de schoonheidsprijs en heeft al helemaal niks met onafhankelijkheid te maken. Is er wel echt over nagedacht en is er ruggespraak met de volksvertegenwoordiging gehouden? Toch niet, terwijl dat juist zo wenselijk zou zijn omdat de kans meer dan aanwezig is dat Nederland, omdat het op voorhand partij heeft gekozen, een gewapend conflict in wordt gerommeld, waarvan de Verenigde Staten de aanstichter is. Maar wie kent de voorgeschiedenis nog, hoewel die vers in het geheugen opgeslagen moet liggen gezien het feit dat Trump en de zijnen gedurende het afgelopen jaar steeds heviger in het explosieve potje zijn aan het roeren, dat er van Iran wordt gemaakt. Met wat voor een reden trouwens?

Omdat de nucleaire deal die in 2014, 2015 door de grootmachten met Iran was gesloten, werkte, met dien verstande dat de kou uit de lucht was gehaald waar het de relatie tussen de VS en Iran betrof. Merkwaardig en tegelijk ongelooflijk was het daarom dat Trump vorig jaar die deal opzegde en Iran economische sancties oplegde, omdat dat land zich niet aan de voorwaarden van die nucleaire deal hield en omdat het een slechte overeenkomst was, met voor de VS vernederende voorwaarden. Zonder dat er ergens voor een van die beweringen een vorm van bewijs werd aangedragen. Nee, de spanning werd daarna steeds eenzijdig door Trump opgevoerd met telkens nieuwe kolen op het vuur, als een soort powerplay, met als enig voorstelbaar doel om het Iraanse volk er zo onder te krijgen dat het niet anders meer kan dan een nieuwe, ongunstiger nuclaire deal af te sluiten. Maar met alle provocaties die daarbij te pas komen, wordt het draadje waarover gelopen wordt steeds dunner en is er weinig voor nodig om het te laten breken en de poppen aan het dansen te krijgen. Met Nederland aan de kant van de oorlogshitsers uit het Witte Huis. Waardoor de vraag blijft of wij dat wel moeten willen, het schoothondje van de Amerikanen te zijn, en of het niet helemaal beter is om Trump zijn eigen boontjes te laten doppen, als hij America zo great ten koste van alles en iedereen wil maken. En moeten wij echt haantje de voorste zijn om hem daarbij te helpen?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Een fregat voor oorlogshitsers

  1. Sjoerd zegt:

    Ik vind dat we Trump in zijn eigen sop moeten gaarkoken…

  2. dhyan1234 zegt:

    Och we vangen de vluchtelingen die daarvan het gevolg zijn toch op, niks aan het handje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s