Pionier van het vrouwenvoetbal

Het zal in het midden van de tachtiger jaren zijn geweest. 1984, 1985. Vrouwenvoetbal bestond nog niet, was nog niet uitgevonden in verenigingsverband. Hoezo emancipatie? Wat moest je als vrouw, als je toevallig graag wilde voetballen. Dan werd er in de mannenwereld, die het voetbal nog was, geen thuis gegeven. Uitzonderingen daargelaten. Je moest het net treffen dat je tegen een goede bestuurder of verenigingsman aanliep. Dat overkwam gelukkig mijn oudste en jongste dochter, die allebei bezeten van voetballen waren. Niet om naar te kijken. Nee, om het zelf te doen. Vandaar dat ze vaak rond en op de velden van onze buren, de VV Schimmert, te vinden waren en het daardoor klaarspeelden dat ze op een gegeven moment met de jongens mee mochten voetballen. Een aardigheidje, een bevlieging die vanzelf wel zou overwaaien, dacht ik, gewend als ik was om mij binnen de stereotiepe kaders en rolpatronen te houden. Zodat ik het niet in de gaten kreeg dat met name mijn oudste dochter zich als een pionier begon te ontpoppen. Want het bleef niet bij het vrijblijvend trappen van een balletje. Kicksen moesten er komen en een voetbaltenue aangeschaft. Het blauw-wit van de VV Schimmert, waardoor ze in de reguliere zaterdagcompetitie mee kon gaan spelen. Meisje in een elftal met verder alleen maar jongens. Wat in het degelijke, behoudende Schimmert voordien nooit was vertoond, maar ook niet voor ophef en rumoer zorgde. Ik heb er tenminste nooit iets van gemerkt.

Ook niet als ik op zaterdagmorgen langs de lijn stond om naar haar prestaties te kijken. Als die trotse, maar ook wat onwennige vader die zijn dochter met haar wapperende blonde paardenstaart achter de bal aan zag rennen. Ze deed het goed, want ze mocht blijven en ze werd het volgende jaar met haar team zelfs kampioen. Met het vorderen van die eerste jaren begon ze ook meiden bij de tegenpartijen tegen te komen. En het balletje rolde ook in Schimmert verder met als gevolg dat er op een gegeven moment een meisjesteam gevormd kon worden. Eind tachtiger jaren werd daar een begin mee gemaakt en heeft nadien nog serieuzere vormen gekregen, tot aan de dag van vandaag. Mijn oudste dochter met name had haar pionierswerk gedaan zonder dat ze er op dezelfde plaats nog de vruchten van kon plukken. Haar middelbare schooltijd in Meerssen en haar verhuizing naar Amsterdam stonden dat in de weg. Hoewel de liefde voor het voetbal beslist niet was bekoeld. Want zij is nog een aantal jaren blijven spelen bij Wartburgia, een roemruchte club, waar het vrouwenvoetbal echt wortel geschoten had en waar met name de basis is gelegd voor de successen van het Nederlandse vrouwenvoetbal. Want daar is toch sprake van als het 5.5 miljoen kijkers trekt? Wie had dat kunnen dromen halverwege de tachtiger jaren? Ik langs de lijn in Schimmert zeker niet. Maar mijn beide dochters zullen er vaker wel van hebben lopen dromen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Herinneringen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Pionier van het vrouwenvoetbal

  1. Sjoerd zegt:

    En ze hebben het ook niet slecht gedaan, de vrouwen in het voetbal.

  2. Mack zegt:

    Ik was tijdens de finale op een kinderfeestje. Ondenkbaar, als het de mannen waren geweest. Gelukkig stond er wel een laptop aan met de wedstrijd. Ik was na twee minuten over het verlies heen. Bij de mannen kost dat twee weken. Voor mij is er nog heel wat te winnen in het vrouwenvoetbal. Desondanks vond ik het wel leuk om te kijken, maar ik ergerde me ook wel aan die superslechte passing op cruciale momenten. Dan moet je toeslaan en speel je de bal zo in de voeten van de tegenstander. En dat was niet één keer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s