Een Tourjournalist die klaagt…

De enormiteit van de dag was vanochtend in de Volkskrant te lezen en kwam uit de mond van een man die de komende weken de baan heeft waar je in je jonge jaren alleen maar van kon dromen, namelijk wielerjournalist die de Tour de France op de voet mag volgen en daar vervolgens verslag van doet. En wat is er dan mooier als dat ook nog door een paar honderdduizend mensen gelezen wordt? Ik heb er over gefantaseerd en doe dat nog wel eens als ik hoor hoe zo’n droombaan midden in de koers in de praktijk wordt gebracht. Mooier kan je je toch niet wensen, met al die sport, spanning en avontuur, waarbij geen ogenblik plaats is voor lamlendigheid of verveling? Wie wil er niet figureren in zo’n jongensboek? Welnu de verslaggever van de Volkskrant heeft er duidelijk moeite mee getuige zijn jeremiade van deze ochtend, aan de vooravond van dat grootste wielerevenement. Wat de gemiddelde sterveling als een voorrecht beschouwt, wordt door hem geduid als een last, een bijna – kwelling en een fysieke belasting.

Want hij moet met zijn auto gedurende 21 dagen door Frankrijk crossen, met soms wel 300 kilometer op de teller op één dag. Waarmee het niet is gedaan, omdat daarna pas de werkdag begint. Met een interview hier, een waarneming daar om dat vervolgens in een stukje vast te leggen dat weer op tijd, voor de deadline, bij de krant moet zijn. Stressen dus. Nee, het pad van de Tourjournalist gaat echt niet over rozen, lezen we, en worden we nog meer gewaar als tegelijk duidelijk wordt dat het avondeten echt niet altijd om negen uur genuttigd is. Het wil wel eens tien uur, half elf worden. De harde werkelijkheid van een leven in de marge van de Tour als we deze verslaggever mogen geloven, die zich met zijn geklaag en gesteun als een broodschrijver ontpopt, waarvan je haast zou geloven dat hij het stukken zwaarder heeft dan die mannen waarover hij schrijft en die zich dagelijks het snot uit de ogen fietsen en die, als je hem moest geloven, meer dan hij in de watten worden gelegd. Wat dus de enormiteit van de dag heet.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Een Tourjournalist die klaagt…

 1. Sjoerd zegt:

  Ik vraag me af hoe lang zo iemand het volhoudt.

 2. sjogkel zegt:

  Voor de buis heb je de beste plek. Het is goedkoop, geen gelazer en je kan erbij wegsoezen.

 3. Dhyan zegt:

  Duidelijk het verkeerde werk gekozen.

 4. Mack zegt:

  En hij mist de finale WK ook nog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s