Hoe koninklijk is Maxima?

Ongepaster en smakelozer kon het gisterenavond bijna niet. Krijg maar eens zo’n schrijnend contrast bedacht dat de Nederlandse televisiekijker via het Achtuur-journaal thuis werd bezorgd. Was daar eerst het beeld van de leefomstandigheden van Afrikaanse migranten in Libische opvangkampen, waar zelfs de zwerfhonden daar geen brood van lustten, werd er vervolgens soepel overgeschakeld naar het item waarin het resultaat van de jarenlange restauratie van Paleis Huis ten Bosch werd getoond. Die was met 63 miljoen al lichtelijk overspannen en vormde een bedrag waar heel wat starterswoningen van gebouwd hadden kunnen worden. Maar waarmee nu eens mateloos was uitgepakt om het wonen en werken van koning en koningin te veraangenamen. Over verhoudingen gesproken. Wat meteen de vraag oproept wie dit wel bedacht heeft. Want nergens was voor overdrijving teruggeschrokken, met wel als klap op de vuurpijl de kamer waarvan de wanden bekleed waren met 50.000 verschillende stenen die zo gearrangeerd waren dat daarin het DNA van de huidige koning en koningin te ontdekken waren. Wat allemaal met droge ogen werd verteld door een bedenker, met daarna nog eens een eindverantwoordelijke aan het woord die tevreden was dat door deze verbouwing dit paleis weer dertig jaar mee kon. De idiotie bijna gekwadrateerd, omdat er kennelijk niemand is geweest die op dit bizarre vertoon een rem heeft gezet.

Ook Willem Alexander en Maxima niet die het zich hebben laten overkomen, als waren zij makke lammeren die niets te vertellen hebben. Wat toch niet waar kan zijn, tenzij het ze helemaal niet interesseert of dat ze het eigenlijk allemaal best wel mooi vinden. Voor welke laatste gedachte zich steeds meer aanknopingspunten aandienen, met name als het om Maxima gaat die door haar charmes langzamerhand geen duimbreed meer in de weg gelegd krijgt om gewoon te doen wat zij wil en wat zij best lekker vindt. Zoals de aanschaf van een landgoed van drieduizend hectare aan de voet van de Andes, in het diepste zuiden van Argentinië, waarvan de relevantie voor Nederland, het land dat haar betaalt, nooit is aangetoond. Of neem de vakantiehuizen die eerst in Mozambique en later in Griekenland moesten worden gebouwd op plekken waar alleen de internationale fine fleur zich wil laten zien. En dan hebben we het nog niet eens over dat malle vertoon in Engeland rond de uitreiking van de Orde van Kousenband dat beiden zich maar wat graag lieten aanleunen. Om maar te zwijgen over haar onderonsje met die meer dan bedenkelijke Saudische kroonprins, waar haar verstand blijkbaar stil was gaan staan. Kortom, redenen genoeg voor Rutte cum suis, die uiteindelijk verantwoordelijk zijn, om toch maar eens hard op de rem te gaan staan en niet te zwichten voor de charmes van Maxima. De geschiedenis biedt voorbeelden genoeg dat het daardoor juist onbeschrijfelijk fout kan gaan.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Hoe koninklijk is Maxima?

 1. Sjoerd zegt:

  Het is de enige die het koningshuis nog enige charme geeft. En haar dochter kan er ook al wat van zag ik deze week..

 2. Dhyan zegt:

  Gewoon niet meejubelen wanneer ze langs komen, dat zouden meer mensen moeten doen.

 3. math zegt:

  En in de kersttoespraak weer over de tweedeling in de maatschappij zitten meehuilen.
  Afschaffen deze dure poppenkast. Wel nog even de racebaan van Zandvoort met bijpassende infrastructuur voor ons prinsje opknappen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s