De grap die Boris Johnson heet

Omdat volgens zijn levensfilosofie alles een grote grap is, moet Boris Johnson vooral het premierschap van het Verenigd Koninkrijk gegund worden. Dat zal voor hem de ultieme joke zijn en ons maximale lol opleveren als hij die door hem zo geambieerde Brexit met een noodgang en zonder omwegen of deals kan volvoeren en deze op 31 oktober zijn beslag doet krijgen. Linksom of rechtsom, maar het gebeurt, terwijl hem en zijn Engelse volk het lachen vergaat en wij alleen maar opgelucht adem kunnen halen, verlost als we zijn van de stoorzenders die de Engelsen bijna vijftig jaar binnen de EU zijn geweest. Want wat gaat hun vertrek ons nou per saldo kosten? Dat we ons paspoort moeten laten zien als we naar dat verdomde en achterlijke eiland willen? Of dat de chutney mogelijk duurder wordt? Veel hebben de Britten toch niet meer te bieden, opgesloten als ze zijn in hun tradities en rituelen en nog wel het meest in hun waan dat die de maat van alles en nog het meest relevant in de moderniteit zijn. Hoe kun je je zo vergissen en denken dat de twintigste eeuw niet heeft bestaan, zodat Brittania nog altijd over de baren kan heersen? Wat een zucht van verlichting zal het opleveren als Boris Johnson cum suis op 1 november opeens buitenspel blijken te staan en dan mogen proberen de eigen broek op te houden, als was dat nog steeds een grote grap, waarvan je diezelfde broek afzakt.

Of zou het speelkwartier dan wel gauw voorbij blijken te zijn, wanneer de kaarten op het geopolitieke wereldtoneel plots heel anders geschud zijn dan de Britten in hun zoete en stoute dromen ooit hadden gedacht of gehoopt? En wat als aan al die vakanties in die geliefde Europese oorden rond de Middellandse Zee een heel ander prijskaartje is komen te hangen, met als gevolg dat de tattoodichtheid daar in no time terugloopt en het vertier in de eigen uitgestorven oorden als Blackpool, Man en Brighton weer moet worden gezocht. Om nog maar te zwijgen van nog zo’n Britse trots, het voetbal, de Premier League, die ook gedoemd is op te drogen als spelers van het continent niet meer voor een appel en een ei opgehaald kunnen worden. Waarmee maar al te duidelijk is dat het enige dat het Verenigd Koninkrijk in de aanbieding heeft, niet veel meer is dan bluf, eigendunk, gebakken lucht, welke bereid is en wordt door Boris Johnson, die met zijn stellig geloof daarin misschien wel de grootste potsenmaker is in zijn eigen grap, waaraan hij daarom het beste zijn eigen naam had kunnen geven. Omdat hij de grootste grap van allen en alles is, waarin hij met zijn Verenigd Koninkrijk gedoemd is te blijven.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De grap die Boris Johnson heet

  1. Mack zegt:

    Mooi stuk, maar Engeland is op Duitsland na onze belangrijkste handelspartner. Zo grappig vind ik het allemaal niet. Ik had ze er liever bij.

  2. Dhyan zegt:

    Je hebt een hekel aan Engeland begrijp ik en daarvoor of daardoor blijkbaar allemaal irrationele argumenten. Het is een geweldig mooi land met humorvolle authentieke mensen, maar dan moet je daar wel zijn geweest en de volksaard geproefd hebben. Ik voor mij, niet door economische motieven ingegeven, begrijp die hang naar zelfbeschikkingsrecht en het inmiddels aangetoonde verlies aan entiteit van de Engelsen heel goed. De dwarsligger is de EU met zijn onmogelijke eisen aan uittredende leden die het daarmee wel uit hun kop zullen laten hetzelfde te doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s