Studeren: hedendaags lijden?

Of dit nou de tijd is dat ik mijn studiejaren nog eens zou willen overdoen, is lang geen uitgemaakte zaak. Niet dat vroeger alles beter was. Maar als het om dit deel van mijn jeugd, de studietijd, gaat, neig ik er toch sterk toe om dit dan de uitzondering te noemen die de algemene regel bevestigt. En dan gaat het nog niet eens om de strakke richtlijnen waaraan het hedendaags studeren is onderworpen. Want in feite goed dat het fenomeen van de eeuwige student voorgoed uitgebannen is en dat universiteiten tegenwoordig ook gehouden zijn om hun huishoudboekje naar behoren op orde te hebben. De vrijheid en blijheid van vroeger is terecht afgezworen waardoor iedere student tegenwoordig weet waar hij of zij aan toe is. Die zekerheid is een groot goed. Maar daar houdt de zegening die deze tijd aan de student te bieden heeft, ook meteen op en haak ik dus af en hoef ik mijn studiejaren echt niet meer over te doen. Alleen al het feit dat je ’s ochtends vroeg, ruimschoots op tijd in de rij moet staan voordat de deuren van de Universiteitsbibliotheek open gaan, als je verzekerd wil zijn van een behoorlijke werkplek. Een onbekend en ongekend fenomeen en wat mij betreft ongewenst. Net zoals het zogeheten ‘hospiteren’. Wat zoveel betekent als het voeren van een soort van sollicitatie – en kennismakingsgesprek met een huiseigenaar of een beheerder van kamers, die na zo’n hospitatieronde een keuze maakt aan wie de betreffende kamer gegund wordt. Oftewel, hoever kan de moraal op een markt afglijden als de krapte daarop niet eens meer in hoofdletters geschreven mag worden.

Met de vragende, de zoekende student als de partij die in extremis onderligt en zich zelfs een poot uit laat trekken om maar aan een kamer te komen. Met mafiose huisjesmelkers als lachende derden, die alleen maar inkomsten en opbrengsten hoeven te tellen zonder er verder iets voor hoeven te doen. En of het nog niet voldoende kommer en kwel voor de hedendaagse student is, weet deze zich ook nog eens opgezadeld met een leenstelsel, waarvan de studie en het leven bekostigd moeten worden. Met als uiteindelijk resultaat dat er na een succesvolle studie meestal een schuld van zo’n vijftigduizend euro staat, die met inbegrip van alle opgebouwde rente in dertig jaar afgelost mag worden. Waarmee met een levensgrote handicap een start op de arbeidsmarkt wordt gemaakt. Gewoon een valse start, die ook nog zijn herhaling krijgt op de huizenmarkt. Want welke hypotheekverstrekker wil klanten met lege handen, die niets meer dan alleen schulden te bieden hebben. Gefeliciteerd dus als je in deze tijd student bent, want niet te benijden, ben ik dus geneigd te denken. Maar wonder o wonder, niemand van hen die ik ken, die er om maalt. Ze schijnen niet beter te weten, want, zeggen zij, het is zoals het is. Waardoor het welhaast niet anders kan dan dat ze frustraties, stress en spanningen kwijt moeten spelen op festivals. O wonderlijke tijden en nog veel wonderlijker zeden, die ik soms niet meer kan vatten!

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Studeren: hedendaags lijden?

 1. Sjoerd zegt:

  Ik sluit me bij je aan…

 2. Mack zegt:

  Ik sluit me er ook bij aan, maar wie heeft deze onzin veroorzaakt? Er is vroeger veel te veel met geld gesmeten, daar moet de student nu voor boeten.

  • Dhyan zegt:

   Of ligt het aan de verwende vorige generatie die denkt dat alles maar moet kunnen.?

   • Mack zegt:

    Dat weet ik niet. De vorige generatie was al niet meer de eeuwige student volgens mij? Ik vind het belachelijk dat vroeger alles maar betaald werd en nu ineens niks. Het is een totaal ander land dan vroeger.

 3. math zegt:

  En er staat nog veel meer en veel sneller van alles aan te komen. Fasten your seatbelts.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s