Drie maal 14 juni

(Uit de Volkskrant van gisteren, 14 juni 2019):
Een fragment uit het dagboek van een overlevende van Auschwitz die bij zijn terugkeer in zijn stad Amsterdam op 14 juni 1945 de volgende notities maakte:

“Amsterdam maakt op mij de volgende indruk. Veel beschadigde huizen. Het is een barre winter geweest en de mensen hebben de huizen waar de joden woonden, gesloopt en het hout opgestookt. De voedselvoorziening is nog niet op orde, al schijnt het beter te zijn dan een paar weken gelden. Geen elektriciteit, geen gas. De feesten zijn achter de rug het leven gaat zijn gangetje. Elke dag een beetje beter. Er verschijnen wat komisch aandoende kranten met name van de illegale pers: De Waarheid, Het Parool, Trouw. De inhoud doet amateuristisch aan, alsof ze door kinderen worden uitgegeven. Zo’n krant bestaat uit niet meer dan twee kantjes en wat kan daar al in staan? Het gaat de mensen voornamelijk om distributieberichten. Vandaag staat er echter belangrijk nieuws in. De tram begint volgende week weer te rijden, maar voorlopig nog maar een paar uur per dag.. Er is witbtood, ik me niet herinneren dat het ooit zo wit is geweest. Maar de mensen eten voornamelijk biscuits uit blikken die uit Amerika en Engeland komen. Op straat zie je die blikken overal liggen Er bestaan distributiebonnen voor chocolade. En er schijnt binnenkort ook vis op de markt te komen. Als je zo gelukkig bent een café te vinden waar ze bier verkopen, kun je voor 35 cent een glas pils krijgen. De mensen zien er afgemat uit.”

Zo zag onze wereld in Amsterdam er 74 jaar geleden uit. Op de dag af eenentwintig jaar later, op 14 juni 1966, zou de hoofdstad op een bloedhete dag in de fik staan vanwege een bouwvakkersoproer waarbij de gebouwen van de Telegraaf het moesten ontgelden. Nederland was er weer geheel bovenop, Nederland was economisch herrezen…….

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Drie maal 14 juni

  1. Sjoerd zegt:

    De tijden van weleer, die hoeven voor mij niet meer terug te komen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s