Het Franse vs het Duitse verkeer

Het moet maar eens gezegd. Het idee dat de Duitse autobahnen zo ongeveer het paradijs zijn voor de ultieme autorijbeleving heeft veel te lang stand gehouden. Ten onrechte, vind ik dus, met een aan mijzelf toegekend recht van spreken vanwege mijn jarenlange ervaring op nogal wat Europese wegen. Vergelijkingsmateriaal genoeg om dus geducht af te kunnen dingen op dat dwaze denkbeeld dat er in Duitsland pas echt auto gereden kan worden. Nou, gooi het maar in mijn pet, met tegelijk daarbij het waanidee van de daar allerwegen heersende verkeersveiligheid. Rijd maar eens op een verloren middag over de A6 tussen Gladbeck en Emden, recht langs de Nederlandse grens en het aantal auto’s dat de 200 kilometer-snelheidsgrens overschrijdt, is niet te tellen. Waardoor je je terwijl je met een matige 130 verplaatst, behoorlijk op je qui vive moet zijn om je bestemming ergens in Oost-Groningen heelhuids en zonder schade te bereiken. Wat maar een willekeurig voorbeeld is. En dan gaat het nog alleen maar over de sfeer voor de weggebruiker op het asfalt, die dus best belabberd is, als ieder daar voor zich blijkt te gaan. Nog beroerder is het gesteld met de plekken langs de autobahnen, de Raststätte, waar de automobilist toch de broodnodige rust dient te vinden en waar dus wat betreft comfort en reinheid heus wel eisen aan gesteld mogen worden en waar, juist in een land als Duitsland dat qua degelijkheid een reputatie te verliezen heeft, best wat verwacht mag worden.

Nou, dat kan gevoeglijk vergeten worden, nu de meeste Duitse wegrestaurants in handen zijn gekomen van ketens die gespecialiseerd zijn in de bereiding van junkfood. Verloedering heet dat, welke navenant ook heeft toegeslagen op en rond de toiletten, parkeerplaatsen en afvalbakken, waar de rotzooi en smerigheid overheerst en Duitsland zichzelf en zijn reputatie volledig te grabbel lijkt te hebben gegooid. Dan blijkt er in Frankrijk wonderlijk genoeg sprake van een heel ander verhaal, van de omgekeerde wereld, als dat land zijn spreekwoordelijke slordigheid en vuilnis geheel achter zich heeft gelaten en een toonbeeld van rust, reinheid en comfort rond en ook op haar autowegen is geworden, waardoor het heerlijk verplaatsen is geworden voor de automobilist, op onder andere de Autoroute du Soleil en de daarlangs gelegen parkachtige rustplaatsen, de aires, waarvan die direct onder Vienne, het Aire de Auberives, iedere beschrijving en loftuiting tart. Waardoor het vermoeden van een topje van een ijsberg kan ontstaan, welke wel eens veel meer vooroordelen zou kunnen doen sneuvelen. Met name over al die vermeende verschillen tussen Duitsland en Frankrijk, die dus zo maar in hun tegendeel zouden kunnen verkeren.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Het Franse vs het Duitse verkeer

 1. Mack zegt:

  Geheel mee eens. Ik was laatst in Duitsland, je wordt er ook helemaal gek van de verschillende maximumsnelheden in korte tijd.

 2. Sjoerd zegt:

  En toch, ben ik ook een “Berliner”…

 3. dhyan1234 zegt:

  Een smeerboel is het in de Raststätten an die Autobahnen en peperduur.

 4. Emigrant zegt:

  Als je de tijd kunt nemen terwijl je door Duitsland rijdt — en waarom zou je niet; het land is immers twee maal zo klein als Frankrijk? — kun je bij behoefte aan koffie even een afslag nemen en in een stil dorpje langs de Autobahn wat uitrusten. De koffie is daar niet altijd goed, maar dat is hij in die Raststätten ook niet meer sinds de Italianen daaruit verjaagd zijn. Er bestaan gidsboekjes voor dergelijke stops. En als je nog meer tijd hebt kun je de gewone weg nemen, daar is alles nog gezellig.

 5. Mack zegt:

  Dat zou ik nu nooit gedacht hebben dat Duitsland twee keer zo klein is als Frankrijk. Ik dacht ongeveer even groot. Maar het klopt vrijwel. Raar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s