Rondom het WK Vrouwenvoetbal

Aan appels met peren vergelijken doe ik niet. Het schiet niet op, het helpt niet en niemand wordt er echt wijzer van. Daarom laat ik het uit mijn hoofd om het vrouwenvoetbal af te meten volgens de standaarden die voor het mannenvoetbal gelden. Mannenhockey is immers ook iets heel anders dan vrouwenhockey. Dat gezegd hebbende ontkom ik er toch niet aan om wel iets te vinden van het voetbal dat door de Nederlandse vrouwen tijdens het WK Voetbal in Frankrijk vertoond wordt en nog meer van alle toestanden en verschijnselen eromheen. Met de nadruk op het laatste. Want na de uiterst matige prestatie van het Nederlands vrouwenelftal in de eerste poulewedstrijd tegen Nieuw Zeeland was het voor mij als objectieve en belangstellende kijker verbazingwekkend om de uitbundigheid van de Nederlandse supporters voor, tijdens en na de wedstrijd te zien. Die stond namelijk in geen enkele verhouding tot het vertoonde spel dat eigenlijk een stille aftocht uit het stadion meer zou rechtvaardigen. Nog afgezien van de ridicule mars door Le Havre in de uren voor de wedstrijd. Feestend en dansend trok een stoet in oranje gestoken supporters richting stadion alsof de buit al binnen was.

Oubolligheid was uitgesproken troef, met een liedjes – en muziekrepertoire dat het in 1988 nog goed deed omdat het nog nieuw en onbekend was en ongekende successen begeleidde, maar nu alleen maar de tenen deed krommen. Alsof de tijd had stil gestaan en er ook nooit meer iets nieuws was verzonnen. Was dat pijnlijk en bezorgde het mij het gevoel dat ik daar beslist niet bij wilde horen, minstens zo vreemd is de aandacht die door de NPO – televisie besteed wordt aan dit evenement. Waar hebben we dat aan verdiend? Zo groot is het vrouwenvoetbal toch echt nog niet dan dat dat iedere avond uitzendingen van te spelen voetbalwedstrijden zou rechtvaardigen. Wie zit er te wachten op het integrale televisieverslag van een wedstrijd als Nigeria tegen Zuid Korea, met inbegrip van uitvoerige voor – en nabeschouwingen? Om maar eens een dwarsstraat te noemen. Terwijl diezelfde publieke omroep het laat afweten als een serieuze wedstrijd als de Giro d’Italia uitgezonden moet worden. De idee achter dit soort keuzes ontgaat mij geheel. Of het moet zijn dat de KNVB en de NPO een deal hebben gesloten om dit WK te gebruiken om het vrouwenvoetbal nog meer te promoten. Een andere reden voor de overspannen hoeveelheid aandacht voor dit evenement kan ik verder niet verzinnen, te meer omdat de omvang zich totaal niet verhoudt met de geringe kwaliteit van het voetbal dat er geboden wordt.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Rondom het WK Vrouwenvoetbal

  1. Sjoerd zegt:

    Wie zal het weten, jou hebben ze in ieder geval alweer voor de buis gekregen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s