Wandelend in en rond Meerssen

Sinds vorige zomer is er een ‘Via Belgica gids’, een 188 pagina’s tellend boek dat de lezer in staat stelt om de sporen die de Romeinen rond die zogenoemde Via Belgica achterlieten in Zuid – Limburg, te volgen. Aan de hand van wandel – en fietsroutes, recepten, interviews en veel illustraties wordt een entree verschaft tot het Romeins erfgoed, dat zich op de meest onverwachte plaatsen blijkt te bevinden. Dat ondervonden wij ook toen wij een van de uitgestippelde wandelingen, die rond Rothem en Meerssen, aflegden. Hoewel in feite om de hoek, namelijk zo’n vijf, zes kilometer van onze woonplaats Schimmert vandaan, werden wij langs diverse onbekende, fraaie plekken gegidst. Zoals het bijna verstopte Kerkplein in Rothem, waar de sfeer van het Rijke Roomse Leven als het ware nog hing en tastbaar was. Alsof de tijd er had stil gestaan. Eenzelfde verrassing bleek het fiets – en wandelpad langs de Geul tussen Rothem en Meerssen te zijn, waar zoveel stilte heerste in een weldadige natuur, terwijl de bebouwing en diverse autowegen toch binnen handbereik waren. Waar het niet bij bleef.

Want die wandeling van zo’n zeven kilometer bleek nog meer surprises te bevatten, ijkpunten welke je normaliter passeert, maar waar je nu mee in aanraking werd gebracht. De ruim tweehonderd jaar oude Hoeve Klinkenberg in Rothem, die momenteel grondig gerestaureerd wordt. Het Proosdijpark in Meerssen zelf, met daarachter de basiliek, die zich aan de Markt bevindt. Een aantrekkelijke pleisterplaats die zelfs het summum in haar soort zou kunnen zijn als de heilige koe, de auto, er eens geweerd zou worden. Daarna was het goed teruglopen naar het startpunt dankzij een reeks van de mooiste vergezichten door het Geuldal. Met telkens weer de meanderende Geul als begeleider naar waar het begon, bij de ouderwetse uitspanning ‘de Nachtegaal’, aan de rand van het natuurgebied ‘de Dellen’. Daar nam de zoektocht naar het Romeins erfgoed haar aanvang en overtuigde ons er dus van meet af aan dat de Romeinen ook de juiste smaak hadden. Want zij liet nadrukkelijk zien dat zij wel degelijk wisten waar het maar al te goed toeven was in Zuid – Limburg, onder andere in en rond Meerssen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Tips en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Wandelend in en rond Meerssen

  1. Sjoerd zegt:

    Er is ook een App Via Belgica, gratis, waar de diverse route op staan.
    https://www.romeinselimes.nl/locatie-overzicht/3910130838/app-via-belgica

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s