Na het verlies van Ajax

De collectieve rouwverwerking is aan mij voorbij gegaan. Verwacht van mij dus ook geen omstandig rouwbeklag na de onverwachte en tegelijk dramatische uitschakeling van Ajax in de Champions League. Goed begrepen, het gaat inderdaad over voetbal en de shock die Nederland lijkt te zijn opgelopen op de late avond van de achtste mei. Een nationaal trauma is het nog net niet geworden, maar wel een teleurstelling die zo’n formaat heeft gekregen dat er blijkbaar enorm grote woorden aan mogen worden gewijd. Met de overtreffende trap en de overdrijving om aan dat zo heftig gevoelde sentiment uitdrukking te geven ondanks dat het om een simpel spelletje gaat, dat massa’s mensen dus wel meeneemt en meesleept, in voorspoed en tegenspoed. Maar zoals al gezegd mij dus niet, hoewel de uitschakeling voor mij best een flinke tegenvaller was. Echter ook weer niet zo dat daardoor de pijlers onder mijn bestaan werden weggeslagen. Integendeel, nuchterheid wil nog wel eens helpen om de teleurstelling, het negatieve gevoel snel een plek te geven en tot enige rust te komen. Niet door te gaan analyseren of alles plat te slaan met wijsheden achteraf. Maar door gewoon te onderkennen waarom alle hoop en optimisme vooraf en nog meer tijdens de wedstrijd zelf in hun tegendeel zijn komen te verkeren. Met daarbij tegelijk ook de erkenning dat de sleutel tot het verlies door de spelers en coach van Ajax bij zichzelf gezocht moet worden.

Want misschien is hun dramatisch verlies wel te herleiden tot hun onuitputtelijke lust om mooi en verfijnd te voetballen, tot hun grenzeloze lol daarin en tot de drang om voortdurend vooruit te spelen in de richting van het doel van de tegenstander om daar een volgende goal te scoren. Zou dat niet de valkuil zijn, dat heilige geloof, de filosofie dat een wedstrijd gewonnen wordt wanneer er maar een goal meer wordt gemaakt dan door de tegenpartij? Met dat idee als richtsnoer en daarnaast dat aanhoudend plezier om lekker te voetballen ontstaat gemakkelijk de kans dat de controle over zichzelf en de wedstrijd wordt verloren en dat de tegenstander het heft van zo’n zichzelf voorbij voetballend team overneemt en de loop van zo’n match naar zijn hand weet te zetten. Hoe vaak wint de ervaring het niet van jeugdige overmoed en enthousiasme? Dat is er ook op die onzalige avond van de achtste mei gebeurd. Ajax vergat, terwijl het tikken en combineren zo lekker en succesvol verliep, zichzelf en tegelijk de wet dat een wedstrijd ook gewonnen kan worden met een doelpunt minder. Laat dit dan die schade en schande – nou, schande valt nog wel mee – zijn waamee ze met zijn allen zo wijs worden dat dit Ajax, hun Ajax, als team alleen nog maar fantastischer kan worden. Waarmee ik verder alleen gezegd wil hebben dat je met zulke gedachten ook je verlies kunt nemen en een dergelijke tegenvaller gemakkelijker een plaats geeft dan onder te gaan in collectieve rouwverwerking. Terwijl het plezier dat aan het mooie voetbal is beleefd, onverkort blijft bestaan.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Na het verlies van Ajax

  1. Sjoerd zegt:

    Cruijff had gewoon gelijk, het is een spelletje en degene die de meeste doelpunten maakt heeft gewonnen…

  2. Mack zegt:

    Ben het er totaal niet mee eens. Het ging juist mis toen Ten Hag er zeven verdedigers in zette. Had-ie dat niet gedaan was er vast niks aan de hand geweest tegen het tweede van Tottenham.

  3. Dhyan zegt:

    Soms zit het mee en soms zit het tegen, het principe van voetbal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s