Hasselt, een place to be

Het is de stad van de mode. Het is de stad van de jenever. Het is de stad van Virga Jesse. Het is de stad waar het openbaar vervoer zo’n veertig jaar gratis was. Het is de stad die voor de Maastrichtenaar precies goed genoeg is om het hart op te halen en het gemoed te verversen als hij het op het Vrijthof eventjes heeft gehad. Wat meer dan genoeg zegt over de kwaliteit en de sfeer die het naburige Hasselt te bieden heeft. Hasselt, hart en oog van Belgisch Limburg, de place to be voor wie Bourgondisch leven hoog in het vaandel heeft staan. Kom daar maar eens om op de Vis -, Fruit -, Haver – en Grote Markt waar het grote genieten begint en definitief zijn slag kan slaan. Hoe is het mogelijk dat zo’n plek van verfijning, en ook nog zo dichtbij, ruim dertig jaar aan mijn aandacht ontsnappen kon? Terwijl het aan het eind van de tachtiger jaren van de vorige eeuw in essentie ook al die charme en uitstraling had, zij het wat lumen minder. Gemakzucht of toch dat ‘first things first’ die mij ervan weerhielden om vaker en eerder hier nog eens mijn heil te zoeken, waar de afstand van bijna vijftig kilometer bepaald geen belemmering kon zijn?

Zo zijn ook mijn wegen voor mij soms ondoorgrondelijk gebleven en gebleken. Met dien verstande dat ik gelukkig als het om Hasselt gaat, ten halve ben gekeerd in plaats van volledig te hebben gedwaald. Want een misser zou het zeker zijn geweest als ik niet toch nog eens een keer de moeite had genomen om deze parel even over de Nederlands – Belgische grens te bezoeken. Al was het alleen al om nog eens dat geheel autoluwe, historische stadscentrum te zien, waar fraaie, gerestaureerde gevels de overhand hebben en vaker toegang geven tot hofjes waar de stilte en de verstilling het winnen van het nabij zijnde rumoer dat evenzo bij een binnenstad hoort, waar Bourgondisch leven de maat van alles is. Dwaal en kijk vooral verwonderd rond, maar laat evenmin na om te genieten van de vele aardse genoegens die Hasselt te bieden heeft en die zo voor het grijpen zijn, nadat de auto is geparkeerd in een van de royale parkeergarages aan de ring, die de historische binnenstad direkt omzomen. En dat tegen een meer dan schappelijk tarief, waardoor je je als bezoeker van dit bijna aardse paradijs echt voor een dubbeltje op de eerste rang waant.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Tips en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Hasselt, een place to be

  1. Sjoerd zegt:

    Ik peroonlijk ga liever naar Tongeren…

  2. Marie-Jo zegt:

    Hasselt is al 40 jaar mijn favoriete Belgische stad.
    Al ben ik bijna 20 jaar weg uit Limburg, even de brug over naar Hasselt voelt als thuiskomen, vergeet niet het overheerlijke gebak!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s